Image thumbnail

Blog

Summer cottage: Pelle and Linnéa

Summer cottage by Babes in Boyland

I lördags tog vi bilen och åkte några mil utanför Västerås för att hälsa på det här härliga paret, Pelle och Linnéa, i deras sommartorp. Det här är början på en liten följetong som vi tänkte köra i sommar, där vi ska besöka olika människor i deras sommarstugor/torp.

Translation:

This saturday we took the car to visit Pelle and Linnéa, who’s got a lovely little summer cottage a couple of miles outside of Västerås. This summer we’re going to visit some other people in their summer homes, and this is the first post of the series.

Summer cottage by Babes in Boyland

Torpet är byggt 1832 och det här är Pelle och Linnéas tredje sommar de bor här. När de flyttade hit hade huset inte varit bebott och renoverat på över 70 år, och de senaste 20 åren hade ingen tagit hand om det riktigt utan mest låtit det stå som förvaringsutrymme. Så de har gjort en hel del sedan de flyttade hit.

Translation:

The homestead is built 1832 and this is the third summer Pelle and Linnéa lives in their cottage. When they moved in, noone had seen to the renovation or lived in it for 70 years and for the last 20 years it’s main purpose had been for storage. So, since they set foot here, they’ve been quite busy.

Summer cottage by Babes in Boyland Summer cottage by Babes in BoylandSummer cottage by Babes in Boyland

Linnéa började med att visa oss runt ute. Vi plockade in lite blommor, hälsade på gårdens Hedemorahöns som sprätte runt på tomten och kikade på grunden till utbyggnaden av torpet som precis har påbörjats. Sedan kom regnet så vi tog oss snabbt in i värmen.

Translation:

Linnéa started by showing us the local scenery. We picked some flowers, said hello to the farm’s Hedemora hens that were mocking about and looked at the newly started foundation for the extension of the cottage (that will turn the cottage into a house). Suddenly it started to rain so we hurried to shelter.

Summer cottage by Babes in Boyland

Hallen / hallway

Summer cottage by Babes in Boyland

Blixa var så klart med. / No shoot without Blixa.

Summer cottage by Babes in Boyland

Torpet visade sig vara precis så där mysigt som man vill att ett sommartorp ska vara. Knarriga trägolv, fungerande vedspis, loppis- och auktionsfynd, skira spetsgardiner, kökssoffa och vackra trasmattor.

Translation:

The homestead turned out to be just as cozy as you’d want it to be. hardwood floors, working wood burning iron stove, second hand and auction findings, delicate lace curtains, kitchen sofa and great rag carpets.

Summer cottage by Babes in Boyland Summer cottage by Babes in BoylandSummer cottage by Babes in Boyland

Sovrummet med utsikt över åkrarna. / Bed room with view over the cropland.

Summer cottage by Babes in Boyland Summer cottage by Babes in Boyland

När regnet hade lugnat sig smög vi oss ut för att plocka in lite fläderblommor till fikat. / When the rain stopped we went outside to pick some elderflowers for the “fika”.

Summer cottage by Babes in Boyland

Pelle eldade i vedspisen. / Pelle made fire in the iron stove.

Summer cottage by Babes in Boyland

Sedan fixade vi fika. / Then we made some “fika”.

Summer cottage by Babes in BoylandSummer cottage by Babes in Boyland Summer cottage by Babes in Boyland

Linnéa dekorerade sockerkakan med fläderblommor. / Linnéa decorated the spongecake with elderflowers.

Summer cottage by Babes in BoylandSummer cottage by Babes in Boyland Summer cottage by Babes in Boyland

Vi funderade ett tag på om vi skulle fika ute under äppelträdet, men eftersom det var mer höst än sommar ute så höll vi oss inne. Ganska mysigt ändå att få tända ljus och elda i vedspisen trots att det var slutet av juni.

Translation:

For a while we were planning to have “fika” under the apple tree, but since it was more autumn weather then summer we decided to stay inside. Still cozy with lit candles and iron stove at the end of June.

Summer cottage by Babes in Boyland

Pelle och Linnéa hade gjort flädersaft av fläderblommorna bakom huset som de bjöd på.

Translation:

Pelle and Linnéa had made elderflower lemonade.

Summer cottage by Babes in Boyland Summer cottage by Babes in Boyland

Innan vi åkte tillbaka till stan igen ville vi så klart se det stora grönsakslandet nedanför torpet.

Translation:

Before we went back into town again we went to the large green cropfields next to the homestead.

Summer cottage by Babes in BoylandSummer cottage by Babes in Boyland Summer cottage by Babes in Boyland Summer cottage by Babes in Boyland

Här odlas det bland annat lök, potatis, bönor, kål, sockerärter, sallad och squash. Linnéa berättade att de fortfarande äter potatis som de skördade förra året.

Translation:

Onions, potatoes, beans, cabbage, sugar peas, salad and squash grows here. Linnéa told us that they’re still eating potatoes from last year.

Summer cottage by Babes in Boyland

Sedan tackade vi för oss och åkte tillbaka till stan igen efter en himla fin eftermiddag. Tack snälla Pelle och Linnéa för att vi fick komma och hälsa på!

Translation:

Then we said thank you and went back into town after a great afternoon. Thanks Pelle and Linnéa for having us! Note: English translation of interview is found at end of this post.

Intervju med Pelle och Linnéa

Vi passade även på att ställa lite frågor om torpet, renoveringsplanerna och deras ekotänk:

Berätta lite om er första renovering. Hur tänkte ni och vad har ni gjort?
Vi började renovera torpet för tre år sen, då vi kom på att vi ville rusta upp torpet för att kunna bo där på helger och under somrarna. Då tänkte vi inte att det skulle bli permanentboende, den tanken kom mycket senare. Huset hade inte varit bebott och renoverat på över 70 år och senaste 20 åren hade ingen tagit hand om det riktigt utan mest låtit det stå som förvaringsutrymme. Vi började med att rensa sly omkring torpet som var igenväxt till stor del. Vi bytte ut en del av golvet som hade blivit fuktskadat, då hittade vi en liten källare också som vi har planer på att senare ta fram igen. Vi renoverade och bytte golvlister samt målade golv, tak och väggar. Murstocken byggdes upp igen på vinden då den var helt raserad och köksspisen byttes ut och murades upp igen. Vi murade även om den öppna spisen i kammaren och målade med limfärg som är ett helt giftfritt alternativ. Där det inte redan var målat med onaturliga färger har vi fortsatt måla och renovera varsamt med ekologiska och naturliga alternativ, som linoljefärg som vi blandat själva med pigment som kommer från Pelles farfar som var målare.

När kom ni på att ni ville bo i torpet permanent? Var det tanken från början?
Först hade vi planer på att bygga ett nytt hus från grunden på ett helt annat ställe, och använda torpet som bostad under tiden tills det skulle bli klart. Men den tanken ändrades när vi skulle få barn och insåg att vi ville komma ut på landet så fort som möjligt och komma undan lite billigare. Då kom vi på lösningen att faktiskt bygga ut torpet så vi kunde bo permanent där. Torpet ligger på Linnéas föräldrars gård men ska nu styckas av till en egen tomt. Vi tog kontakt med en arkitekt som hjälpte oss med en bra planlösning och så började arbetet med bygglovsansökan och allt som måste lösas med kommunen innan byggarbetet får börja. Det var en mycket längre process än vad vi hade räknat med. I juni fick vi äntligen bygglov och startbesked och kunde börja arbetet med grunden. Det blir en ca 55 kvadrat stor utbyggnad med kök, sovrum och badrum i nya delen. Den gamla delen av torpet som är från 1832 vill vi bevara som den är i största mån det går. Vi behöver dock tilläggsisolera golv och timmerväggar. I gamla delen blir det vardagsrum, kontor och barnkammare.

Berätta lite om den nya utbyggnaden och era tankar och planer kring renoveringen.
Vi vill bygga genomgående med naturliga och ekologiska material, något som har visat sig vara svårt med dagens byggregler och standarder. Man får tyvärr kompromissa lite, men kan till stor del jobba med ekologiska material. Helt ekologisk isolering visade sig vara svårt att hitta då även de naturliga alternativen innehåller tveksamma ämnen. Den gamla timrade delen kommer vi använda en linisolering medan det i nya delen blir en kompromiss med ett miljövänligare alternativ men som vi inte är helt nöjda med. För att få bättre inomhusklimat i nya delen ska vi lerklina invändigt med lera som tas från gården och bearbetas. Så mycket som möjligt av timret som ska bli panel, väggar och golv kommer från gårdens skog som Pelle tog i vintras, samt en del från Pelles barndomshem i Värmland, där hans föräldrar har en gammal finngård. Mycket ska vi göra själva för att hålla kostnaderna nere, men tar in hjälp på de moment vi inte har tid med eller klarar av själva. Sommartid kommer vi få varmvatten från solceller och vintertid eldar vi med en vattenmantlad köksspis för värme och varmvatten. Ved tar vi själva från skogen. En generell tanke genom hela bygget är att använda begagnat material så långt det går. Mycket är arvegods, inropat på auktion, second hand eller som de fönster och dörrar som vi ska köpa, från en närliggande gård där de inte längre används. Man kan hitta det mesta utan att köpa nytt, det bästa för både miljön och vår ekonomi. Det är mycket att sätta sig in i och lära sig om alternativa material, så det går åt mycket tid till att kolla upp och lära sig saker. Det enklaste vore att åka till en stor bygghandel och bara köpa allt man behöver, men vill man ha naturliga material och miljötänk krävs det lite mer.

Hur ser framtidsplanerna ut (förutom själva utbyggnaden), vad har ni för planer med gården?
Vår tanke med gården är att bli mer och mer självförsörjande när det gäller grönsaker, frukt och bär. Vi odlar redan nu på en ganska stor yta som ger oss lök, potatis, bönor, kål, sockerärter, sallad, squash med mera, eko såklart. På sikt kanske vi även skaffar djur så det blir mer liv på gården och avbetat i hagarna. Gården har potential till mycket, det vore kul att kunna arbeta från gården och sprida ekotänket, kanske som bed&breakfast, eller driva en ekobutik härifrån. Vi får se vad som händer, nu är det byggnation som gäller, och anpassa oss till det nya livet som föräldrar!

Linnéa Pettersson
28 år
Fotograf inriktad på porträtt, lifestyle och uppdragsfotografering. Har även ett eget smyckesmärke som heter Anna Linnéa där jag integrerar fotografi i smyckesdesign (några av hennes smycken bär hon på bilderna).
linneapettersson.se
annalinnea.se

Pelle Holst
28 år
Artist, jobbar med gycklargruppen Trix i Västerås.
gycklarna.com

Vi letar just nu efter fler stugor och torp att besöka. Så om du känner någon eller själv har ett härligt sommarboende och vill ha besök av oss så hör av dig till nathalie@babesinboyland.se.

Translation:
Interview with Pelle and Linnéa

Hi Linnéa! Tell us about your first renovation. What was your thoughts and what have you done?
We started the renovation of the homestead about three years ago, when it hit us that we wanted to spend our weekends and summers there. At the time we had no plans to use it as a permanent home, that idea came much later. The house hadn’t been inhabitated by anyone for 70 years and the latest 20 years noone had cared for it and it was used as a storage. We started by clearing high grass around the homestead, because it was overgrown. Some floors that was ruined from moist has been fixed and while doing so we found a small cellar. We plan on making it usable at a later stage. Floors, ceilings and walls have been painted and skirting boards have been changed. The chimney was rebuilt at loft level since it was totally ruined. The kitchen stove was replaced and rebricked. We also rebricked the open stove in the chamber and painted it with glue paint, which is a non-toxic alternative. The places that wasn’t already covered with artificial paint has been painted and renovated with care with organic and natural alternatives, like linseed oil paint mixed with pigment from Pelle’s grand dad which used to be a painter.

When did you realize you wanted to live in the house permanently?
At first we were planning on building a whole new house from scratch, at a whole other place and use the cottage as a home until it was done. But that plan changed when we started to expect a child. We realized that we wanted to get out to the countryside as soon as possible and keep the costs down.

That’s when we came up with the solution to actually live in the house and build an extension so we could live there permanently. The homestead is in my parents farm but is going to be changed to our own lot. We got in contact with an architect who helped us with a great planning and then the work with getting all the paperwork that should be filed before building anything started. It took alot more time then we expected. Come June we got an OK to start buildning and we could start the building of the foundation. It’s going to be about 55 square meters large extension with a kitchen, bed room and bath room. The old part from 1832 will be kept as it is for as far as possible. It do need some added isolation and for the floors and walls though. The old part will contain our living room, office and child chambers.

Tell us a bit about the extension and your thoughts when it comes to renovation and adding to the house.
We want to build using only natural and ecological material, something that has been proved really hard with today’s rules and regulations that exist. Unfortunately you have to compromise a bit, but you can still use mainly organic material. Hundred percent organic isolation was hard to find since even the natural alternatives contains some questionable material. The old wood part of the house will be isolated with lin while the new part will have a compromise with an environment friendlish alternative that we aren’t totally satisfied with. For better temperature inside of the new house part we’re going to use processed clay from the farm. As much as possible of all the wood that will be used as panel, floor and walls is from the farm’s forest. Most of the wood was chopped by Pelle last winter, and some are from his childhood home in Värmland, where his parents have a farm. We’re doing lots of work ourselves to keep costs down, and only bring in help in lack of time or niche competence.

In the summer the house is heated by solarpanels and in winter by fire in a watermantled kitchen stove used for heat and warm water. We take the wood from the nearby forest. A general thought about the whole process is to use second hand material as far as possible. Alot is heritage, called in at an auction, bought at second hand stores or from nearby farms. The windows and doors that we’re going to buy are from a nearby farm that wasn’t using them anymore. You can find most without buying new stuff, the best choice for both our wallet and the environment. It’s alot to learn and to process when it comes to alternative material, so alot of time is spent looking up information and learning new stuff. The easiest would be to just take the car to a large carpenter store and just buy everything needed, but if you’re keen on using natural material and having an environmental perspective you need to push it a bit more.

What does the future hold, except for the extension? What do you plan on doing with your own lot?
Our thought considering having our own lot with cropfields is to become independent in terms of growing vegetables, fruits and berries. We’re already growing in a quite large area that gives us onions, potatoes, beans, cabbage, sugar peas, salad, squash and some other veggies. All organic of course. In the long term we might get some animals to add some extra life to the farm. The farm has great potential, it would be fun to be able to work from the farm and spread the environmental thinking, maybe as a bed&breakfast, or running an eco shop from here. We’ll just have to wait and see, now it’s building time and preparing to become parents!

Linnéa Pettersson
28 years old
Photographer niched towards portraits, lifestyle and freelance photography. Linnéa is also behind the jewellery brand Anna Linnéa which integrates photography in jewellery design. She wears some of the jewellery in the photos.
linneapettersson.se
annalinnea.se

Pelle Holst
28 years old
Artist, working with “gycklargruppen Trix” in Västerås.
gycklarna.com

0

Comments

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.