Image thumbnail

Blog

Saft på nyponrosor

Dog rose lemonade by Babes in BoylandDog rose lemonade by Babes in BoylandDog rose lemonade by Babes in BoylandDog rose lemonade by Babes in BoylandDog rose lemonade by Babes in BoylandDog rose lemonade by Babes in BoylandDog rose lemonade by Babes in Boyland

Visste ni att man kan göra saft på nyponrosor (och andra rosor också för den delen)? Det är i alla fall något vi velat testa länge. Mest för att nyponrosorna växer precis överallt och är alldeles för vackra för att inte tas hand om. Så förra veckan plockade vi så mycket blommor vi kunde komma över, och sen gjorde vi på liknande sätt som man gör flädersaft på. Receptet kommer från början här ifrån (men vi uteslöt citronsyran). Den färdiga saften blir inte jättekoncentrerad, men bör ändå spädas lite med vatten. Eftersom rosorna sjunger lite på sista versen just nu så fick vi ihop blommor till halva receptet. Rossaft är även gott att blanda med flädersaft, vilket vi testade. Och så massa is på det. Väldigt läskande och härlig smak!

Saft på nyponrosor

Ca 1 liter blad av rosor (20-30 rosor)
3 ekologiska citroner
700 g socker
1 liter vatten

Koka upp vatten och socker. Skölj av rosorna och repa loss bladen. Tvätta och skär citronerna i tunna skivor. Varva rosenbladen och citronerna i en stor skål eller gryta. Häll över det heta sockervattnet. Låt stå i ca 3-4 dagar. Sila sedan saften och häll över den i glasflaskor. Förvara i kylen.

0

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.