Image thumbnail

Blog

Kreativt möte: Therese Vikman

Just nu dröjer det lite mellan inläggen. Kanske för att vi har lite för mycket att bolla för tillfället, men så är det väl för de flesta i dessa tider. Många jobb som ska avslutas och så har vi våran workshop som vi håller på att planera för fullt. Vi är i alla fall så glada för er som kikar in här. Kram till er!

Idag är det dags för ett nytt kreativt möte här på bloggen. När vi var på Gotland senast så passade vi på att besöka Therese Vikman, som var en av deltagarna på vår första workshop. Efter det har vi hållit kontakten och har följt henne både via hennes blogg och Instagram där hon bland annat delar med sig av livet på Gotland, DIY:s, inredning och recept. Så mysigt att få hänga en stund hemma hos henne och höra mer om Gotlandslivet och framtidsplanerna som hon och hennes man har med Studio Plåthuset.

Kort om Therese
Bor: I Hörsne på Gotland
Familj: Min man John och vår son Harry
Yrke: Designer/kreatör
Instagram: @plathuset
Hemsida: www.studioplathuset.com
By Babes in Boyland

Berätta lite om steget från Stockholm till Gotland?
John kommer ju från Gotland från början och jag studerade design på högskolan här mellan åren 2004-2007. Så vi har ju båda en relation till ön sedan tidigare. Vi träffades i Göteborg, flyttade till Stockholm för jobb och studier och bodde där i 7 år. Varje sommar var vi på Gotland och kände båda att vi mer och mer längtade tillbaka till ön. Vi längtade efter lugnet, närheten till naturen men också efter mer utrymme för kreativitet och eget företagande. Så 2014 köpte vi ett hus här med planen att flytta hit permanent inom kort. Tre år senare fick John napp på ett jobb och då kände vi att det var dags och tog steget!

By Babes in Boyland

Berätta lite om huset ni bor i. Vad var det ni föll för?
Vi hade gått på många visningar innan vi hittade vårt hus, budgivningen drog alltid iväg för mycket, så det blev aldrig något köp. Men så den sommaren, 2014, så gick vi först på visning för ett annat hus, med mer gammal charm i egentlig mening. Men det var lite för dyrt i relation till det skick som det var i, så på vägen tillbaka passerade vi det här huset och stannade till på visning – lite på vinst och förlust. Det var bara vi och ett annat par där, så vi såg framförallt vår chans att äntligen ha råd med ett hus och det blev vårt, väldigt billigt dessutom. Vi kunde även se potentialen med huset på sikt. Det första vi föll för var den lummiga lite park-aktiga tomten med gamla äppelträd och stora ekar. Sedan den stora potential i alla de små uthusen som står på tomten, det som idag är butik och ateljé. Boningshuset har sin potential på sikt, vi har kommit en bit men har storslagna planer över tid. Det var från början ett litet torp som på sjuttiotalet byggdes ut och förseddes med plåtfasad. Vi har börjat invändigt med att jobba bort 70-talet, med en tanke och känsla för det torp som huset en gång var. All snickarglädje och de gamla pardörrarna finns kvar och ligger uppe på loftet och väntar.

Berätta lite om er renovering. Vad har ni lärt er under vägen?
Vi började att renovera för ungefär ett år sedan, kök och badrum var det första vi gjorde. Vi hade en ganska liten budget, så vi har gjort mycket själva. En viktig insikt är att planera väl för hur man vill ha det och även planera sina inköp, för en del saker kan det vara väldigt lång leveranstid på. Skapa också gärna ett tydligt visuellt material för att kommunicera din vision till hantverkare och fackmän med egenhändiga ritningar och massa inspirationsbilder. Om man kan så kan det också vara bra att närvara under renoveringen så man kan svara på frågor och lösa eventuella problem på plats tillsammans med hantverkare och fackmän, annars finns en risk att det inte bli riktigt som man vill ha det. Och glöm inte att låta det ta tid, ett funktionellt och vackert hem växer fram över tid.

Några renoveringstips?
Att försöka hitta billiga och kreativa lösningar för att hålla nere budgeten. I badrummet använde vi oss av standardkakel men satte kaklet i sk halvförband, då får man genast en lite mer “arbetad” känsla. På golvet valde vi ett billigare klinker men i två olika färger, mörk grafitgrå och ljusgrå, och på så sätt fick vi till ett vackert rutigt golv. I köket (och även resten av huset) hade vi turen att hitta fina trägolv under plastmattorna, som vi såpskurat och i halva köket även målat det rutigt. Köket är från IKEA men har fått gamla handtag och knoppar från Tradera för att ge det mer karaktär. Gärna återbruka saker också, för det kan vara lätt att tänka att allt ska bytas ut, men vissa saker kanske fortfarande har sin charm om de hamnar i en annan kontext.

By Babes in Boyland

Vad har du för tips för att skapa ett personligt hem?
Jag tycker att en mix av nytt och gammalt ger en härlig känsla, både vad det gäller möbler och den fasta inredning. Och att inte heller sträva efter ett perfekt slutresultat utan låta det vara en kreativ process. Personligen så strävar jag nog mer efter en ombonad känsla än en specifik stil.

Vad har ni för planer med huset nu?
Vi har ju nyligen renoverat lite större bitar som kök och badrum, så för tillfället försöker vi stanna upp och njuta av det. Och så emellanåt, när vi har lust, så gör vi lite mindre insatser som att måla om trappan till ovanvåningen, få upp de lister som saknas, måla om lite tak och väggar. Nästa stora satsning är att fortsätta att byta elen på ovanvåningen och sedan få upp lite härliga tapeter där. Men däremellan kommer nog våren och då ska vi (äntligen!) sätta upp vårt växthus, kanske bygga en altan också. Och långt där framme ser jag även att plåtfasaden ryker, träpanelen får komma fram, snickarglädjen kommer upp och pardörrarna på plats. Drömmen vore ju en liten punschveranda också!

Var hämtar du inspiration?
Jag är galen i Pinterest, det är min främsta inspirationskälla på alla områden och även ett jättebra verktyg för att samla och organisera inspirationsbilder. Sedan finner jag min omgivning väldigt inspirerande, jag har många kreativa människor omkring mig. Självklart också Instagram, bloggar och inredningstidningar.

Vad brukar du leta efter på loppis och vilka är dina bästa fynd?
Jag försöker alltid att komplettera hemmet med något begagnat innan jag köper nytt, så jag har faktiskt en lista i telefonen med sådant jag letar efter. Annars kan det också vara lätt att komma hem med för mycket. Jag letar ofta efter saker till köket, gamla robusta husgeråd av trä och metall, bra stekpannor och grytor i gjutjärn, vackra kökshanddukar i linne. Men mer allmänt så håller jag också utkik efter fina ljusstakar, gamla speglar, glas och keramik i fina former och färger, föremål som fat och skålar av trä och sten. Och kläder! Jag hittar ofta en massa fina kläder och skinnväskor. Mina allra bästa fynd är nog den guldiga ananaslampan i köket och en IKEA Cikada, typ safaristol, som jag hittade billigt på en liten loppis i somras.

Berätta lite mer om Studio Plåthuset och er gårdsbutik
Studio Plåthuset, heter ju Plåthuset för att vi bor i ett plåthus, och det är namnet på min och Johns gemensamma kreativa plattform. Det började med att vi testade att ha en liten gårdsbutik här hemma i somras som faktiskt gick över förväntan. Där kunde man hitta design, vintage och lite produkter i keramik och betong som vi själva tagit fram. Men sen dess har det hänt massor! Vi arbetar också parallellt med andra kreativa områden, John som stenkonservator och konstnär och jag som frilansdesigner och kreatör. Så andra delar har tagit fart med frilansuppdrag och just nu håller vi på att utvärdera vilka delar av Studio Plåthuset vi ska satsa på, för tiden räcker inte riktigt till. Jag har också börjat blogga på sajten Lovely Life och tycker det är jätteroligt att få dela våra vardag och olika projekt där. John vill ge mer utrymme åt sin konst och vi hoppas även på att kunna jobba mer tillsammans och ta fram gemensamma produkter. Så nu går tankarna mer i banor som att ha fokus på vårt eget skapande med öppen ateljé – och att butiken får finnas kvar, men främst på webben och som pop up. Så ibland öppnar vi upp här hemma och ibland syns vi i andra sammanhang.

Vad äter du helst?
Jag tycker att man kan tröttna på sin egen matlagning, så jag äter gärna något som någon annan har lagat. Gärna vegetariskt med mig nya smaker jag inte provat förut.

Vad dricker du helst?
Kaffe och vatten.
Vad läser du just nu?
Det blir mest tidningar av olika slag, sen jag fick barn och blev med hus så är tiden lite knapp.

Vad gör du helst en ledig dag?
En ledig dag gör jag helst en enkel utflykt med familjen, en tur till stranden eller skogen med picknick. Tid att bara vara utan distraktion, kasta sten i havet med Harry, plocka svamp och såna fina grejer.

När är du som mest kreativ? Vad gör du helst då?
Jag är en riktigt nattuggla och det är något särskilt när mörkret har lagt sig och alla sover. Det känns lite som att tiden står stilla och jag kan arbeta ostört, ingen telefon som ringer eller mail som trillar in. Då gör jag helst något kravlöst som inte att direkt kopplat till mitt dagliga arbete, som att måla om en möbel eller baka, bara för att det är kul.

Vad drömmer du om just nu?
Efter att ha varit anställd i många år så tycker jag att det är fantastiskt att kunna vara min egen. Jag drömmer mest om att förfina det ännu mer och på sikt kunna leva av det, idag tar jag mig ann väldigt mycket olika typer av uppdrag för att få det att gå ihop. Det hade varit fint att kunna fokusera på det som jag tycker är allra roligast, att göra DIYs, styling/koncept och kreativa samarbeten med andra härliga människor.

Vilka är dina fem bästa Gotlandstips?
Två lite mer välkända tips är Bungenäs och Gula Hönan, så himla härliga miljöer på sina olika sätt. Ett mindre välkänt tips är Järnvägscaféet i Dalhem, det är en del av mitt egna lokala Gotland, i lågsäsong. Brunch på helgen i enkel och opretentiös miljö precis i närheten där vi bor. Sen om man är på Gotland i juli och gillar loppis så får man inte missa Dalhem IFs stora loppis på Dalhems idrottsplats. Och så till sist, en strandtips om man vill hitta lugnet även i högsäsong så ska man åka till Hideviken.

Dina tre bästa DIY-tips
1. Plantera allt som kommer i din väg på vinst och förlust. Vi stoppar alla möjliga kärnor i jorden som blir över från frukt och grönt vi köpt på vanliga mataffären. Så roligt att se vad det blir och perfekta gå-bort-presenter.
2. Släng inte sånt av bra grundmaterial försök se möjligheterna: en sliten skinnjacka kan bli snygga läderhandtag, en stenmortel utan stöt blir en perfekt kruka, en gammal fin bonad av ull kan bli ett kuddfodral osv.
3. Måla om, patinera och arbeta med detaljerna när det kommer till möbler. En stol i lackad furu kan få en helt annan karaktär med lite färg, något nyproducerat i trä kan få patina med kaffe eller thé, en gammal soffa kan få ett ordentligt lyft om man klipper bort “kjolen” som döljer benen tex.
Vad skulle du vilja tipsa om (helt valfritt)?
Åh då vill jag gärna tipsa om en grym återbruksdesigner och vän här på ön, Amalia som driver Hildur2John, se vilka fantastiska former en gammal jacka kan ta: kuddar, mattor och andra härliga detaljer.
Tusen tack Therese för vi fick komma och hälsa på!
0

Comments

  • Therese Vikman

    Reply

    Tack för att ni ville komma hit och så fina bilder ni fångat! Kram Therese

    0
    November 29, 2017

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.