Image thumbnail

Blog

Kreativt möte: Nika på Skillad Floral Design

Nu börjar det verkligen dra ihop sig till vår nästa workshop. Ingen rast och ingen ro här, utan om några veckor kommer vi åter igen vara på plats på ett av våra favoritställen Glädjens kapell och hålla en Wedding Workshop ihop med bästa Linda Eliasson. Ser mycket fram emot det. Just nu är det mycket planering och förberedelser som sker – menyer som ska designas, rekvisita som ska inköpas och lånas och blomsterarrangemang som ska spikas. Till det sistnämnda momentet har vi den här gången tagit hjälp av Nika som driver Skillad Florals. Och för någon månad sen var vi och besökte henne på Fabriken i Kransen i Stockholm där hon delar kontor och studio med ett gäng andra kreatörer. Vi passade då på att göra ett litet kreativt möte med henne.

Skillad florals by Babes in Boyland

Kort om Nika Wahren
Bor: Sundbyberg
Familj: Min man Mårten och barnen Maj, 7 år och Vidar, 4 år.
Yrke: Blomsterdesigner
Blogg: www.lovelylife.se/skilladflorals
Instagram: @skilladflorals
Hemsida: www.skilladflorals.com

Skillad florals by Babes in Boyland

Skillad florals by Babes in Boyland

Berätta om ditt yrke som blomserdesigner om ditt företag Skillad Floral Design.
Mitt företag Skillad Floral design är min tre år gamla baby. Jag har börjat från scratch i en bransch som jag inte hade någon kunskap om över huvud taget. Jag kände ingen florist alls när jag började. Men ett steg i taget så har jag byggt upp min lilla verksamhet och idag gör jag bland annat stylingar för magasin, mode och reklam, bröllop, möhippor, workshops och event. Jag kallar mig blomsterdesigner eftersom att jag inte jobbar som traditionell florist och jag inte har någon butik utan är frilands. Jag har en studio/kontor i Midsommarkransen (Fabriken i kransen) som jag delar med fyra andra företagare.

När kom du på att du ville jobba med blommor? Och hur har din väg sett ut fram till det?
Jag har alltid älskat blommor och även färg och form. Jag tog dock en annan väg först då jag utbildade mig till musiklärare på Musikhögskolan och jobbade som lärare i några år. När jag var hemma med mitt andra barn så bestämde jag mig för att jag skulle bli blomsterdesigner, en dröm som hade legat och mognat hos mig ett tag. Jag tänkte att det var nu eller aldrig och bestämde mig för att köra.

Jag tog en kurs på Medborgarskolan för att få lite kött på benen gällande teknik och varuvård. Redan från början hade jag klart för mig hur jag vill jobba, att jag skulle ha mitt eget företag som frilans istället för att jobba i butik. Så här i efterhand kan jag inte komma ihåg var idén kom ifrån, jag hade egentligen ingen förebild men följde en del blomsterdesigners från USA på sociala medier som jobbade på liknande sätt. Sen har jag faktiskt gjort precis som jag tänkte. Det har varit några år då jag har uppfunnit hjulet gång på gång men nu har hjulet börjat rulla!

Skillad florals by Babes in Boyland

Skillad florals by Babes in Boyland

Vad har du för tips till andra som vill gå din väg?
Jag skulle kanske inte rekommendera att försöka lista ut allt själv så som jag har gjort, det går nog snabbare om man tar hjälp av folk som kan branschen. Gå en utbildning, praktisera eller gå bredvid någon som jobbar på det sätt som du vill jobba. Jag tror inte att frilands är för alla eftersom att du måste göra precis allt i företaget, men om du känner att du vill det så kör! Mitt bästa tips är att teama upp med andra frilansare och hitta ett sammanhang som du trivs i och som inspirerar dig. Jag har fyra kollegor som inte jobbar med blommor utan driver företag i andra branscher. Det känns viktigt att ha dom att bolla med i både mot och medgång. Hade jag varit helt själv och jobbat hemifrån så tror jag faktiskt inte att jag hade hållit på med detta idag.

Skillad florals by Babes in Boyland

Skillad florals by Babes in Boyland

Skillad florals by Babes in Boyland

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig? Vad för typer av uppdrag får du?
En dag ser väldigt olika ut beroende på vad jag jobbar med. Det är det som är så roligt. Det kan vara allt ifrån en styling för något magasin, möten på stan, datorjobb till att förbereda dekorationer inför ett event eller bröllop. Jag har gjort rörlig bild för Elle Decoration och Kit, styling för damernas värld, Leva och Bo, Allt i Hemmet med flera, reklam, mängder med bröllop, möhippor och workshops på olika företag. Jag har också Blomsterpodden tillsammans med min kollega Jessica, ett sidoprojekt för att det är kul.

Skillad florals by Babes in Boyland

Skillad florals by Babes in Boyland

Skillad florals by Babes in Boyland

Var hämtar du inspiration?
Jag hämtar inspo från naturen, Instagram, inspirerande kvinnor, konst, musik, Pinterest och resor.

Vilka andra blomsterdesigners ser du upp till och inspireras av?
Min favoritinspiratör är blomsterdesigner Katie Davis. Hon finns på Instagramkontot @ponderosaandthyme. Hon är personlig och varm och har ett otroligt öga för färg och att skapa levande, organiska konstverk av blommor. Jag skulle kunna rabbla grymma blomsterdesigners hela dagen men här kommer några tips på Instagramkonton; @fleuropean @kreettakreetta @heather_page @i_hjalmarsson @wildbloomfloral @saipua

Skillad florals by Babes in Boyland

Skillad florals by Babes in Boyland

Vad ser du för trender inom blomstervärlden 2018?
Just nu är ju den allra tydligaste trenden torkade blommor vilket jag tycker är superkul eftersom att jag alltid gillat att använda mig av torkade material. Och så är det ju miljövänligt så här på vintern när det inte finns några blommande växter i vår närmiljö. I övrigt så är den klassiska eukalyptusen på väg ut oför att ge plats åt andra gröna kvistar som pistage, oliv och ruskus. Färgmässigt så ser jag mycket ton i ton i nude, smutsrosa och beige.

När är du som mest kreativ? Vad gör du då?
Jag är som mest kreativ när jag får vara i vackra miljöer och då jag inte känner mig stressad. Oftast på kvällen eftersom att jag är väldigt morgontrött. Min bästa stund är en sommarkväll i stugan i juni när ljuset är sådär varmt och naturen sprudlar av liv. Då tar jag en sekatör och går ut på jakt.

Skillad florals by Babes in Boyland

Skillad florals by Babes in Boyland

Skillad florals by Babes in Boyland

Vilka är dina favoritblommor? Några blommor du verkligen inte gillar?
Jag älskar alltid blommorna som är i säsong just för tillfället. Exempelvis på våren: tulpan, anemoner och ranunkel, försommar: pion, sensommar: dahlia, höst: hortensia och vinter: hyacint och amaryllis. Det är det som är så härligt med att jobba med blommor att det ständigt skiftar i följd med årstiderna. Det blir aldrig tråkigt.

En ensam orange Gerbera i en smal vas, finns det något fulare?! Gerbera och Santini (småblommig Krysantemum) har jag en hatkärlek till med det finns massor med fina färger och i rätt sällskap så blir dom väldigt vackra! Jag ser att Gerbera är på väg tillbaka efter att ha varit ute i kylan ett tag.

Vad gör du helst en ledig dag?
Sticker på utflykt med mina barn och min man.

Skillad florals by Babes in Boyland

Skillad florals by Babes in Boyland

Skillad florals by Babes in Boyland

Vad drömmer du om just nu?
Att jag får fortsätta jobba med mina blommor och mitt företag. Det skulle vara kul om det växer så pass att jag kan anställa någon, det är alltid roligare att vara fler. Att få ge ut en bok med blomsterkonst. Sen skulle jag vilja bo utomlands med min familj ett tag, oklart var och när men det är en dröm som jag har. Även hus och höns är på drömlistan.

Skillad florals by Babes in Boyland

Skillad florals by Babes in Boyland

Skillad florals by Babes in Boyland

Vad har du för projekt på gång?
Nu drar bröllopssängen igång så då blir det mest det, men jag har även några roliga event på gång. Sen fortsätter jag att göra månadens bukett för Allt i hemmet, möhippor och workshops.

Tack snälla Nika för att vi fick hälsa på! Nu längtar vi till sista helgen i april och Glädjens kapell. Och för er som är intresserade så finns två platser kvar. Så först till kvarn!

0

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.