Image thumbnail

Blog

Kreativt möte: Maria Form

Hej fredag, och hej på er! Här i Västerås snöar det lite smått och hela världen är vit. Och det gillar man ju. Hoppas det får ligga kvar bara. Idag är det dags för ett nytt kreativt möte här på bloggen. Den här gången med keramikern Maria Kaungs. När vi var på Gotland i höstas så träffade vi Maria, eller Maria form som hennes företag heter. Vi var ju även där under vår workshop om ni kanske minns det. Maria visade sig vara en väldigt trevlig och härlig Gotlänning. Och så gör hon ju fantastisk keramik också! Mötet ägde rum i hennes studio och butik som ligger i en gammal kalkstenslada bara ett stenkast från familjenshus.

Maria Kaungs by Babes in Boyland

Kort om Maria Kaungs
Bor: Väskinde, Gotland
Familj: Min man Anders och barnen Henning & Sigrid
Yrke: Keramiker
Instagram: @mariaformkeramik
Hemsida: mariaform.seMaria Kaungs by Babes in Boyland

Maria Kaungs by Babes in Boyland

Hur kommer det sig att du började med keramik?
Jag har alltid varit en kreativ person men först när jag upptäckte keramiken genom en kvällskurs hos en keramiker förstod jag att jag hittat “hem”. Lera har så många uttryck och jag tröttnar aldrig.

Hur ser din resa ut från att det var en hobby till att det nu är ditt yrke?
Att bygga upp en keramikverkstad är inget man gör i en handvändning. Jag köpte en drejskiva och började öva och de första åren hade jag ingen ugn. Det blev väldigt många obrända alster och jag hittade tillslut en begagnad ugn. Efter det har jag under många år byggt upp en fungerande ateljé som jag är väldigt glad och stolt över.

När jag för knappt 2 år sedan kände att keramiken tog upp i stort sett hela min tankeverksamhet så kände jag att jag måste få prova att göra detta helhjärtat. Inget lätt beslut, men jag har inte ångrat mig! Men en annan stor vinst i det hela är att jag känner att jag äger min egen tid, frihetskänslan att få jobba med det jag vill är underbar.

Maria Kaungs by Babes in Boyland

Maria Kaungs by Babes in Boyland

Berätta om din ateljé och butik. Hur länge har du haft den och hur har själva planeringsprocessen och byggandet/renoveringen gått till?
Är så otroligt tacksam över den gamla kalkstensladan som är min ateljé och butik. Det första vi byggde när vi flyttade till gården för snart 7 år sedan var just ateljén därefter butiken. Jag går mycket på magkänsla och vill att det ska bli en helhet när man kommer till mig. Det allra mesta går i den naturliga färgskalan och i äkta material.

Jag tycker att det är viktigt och roligt att skapa en miljö och en story kring keramiken. Vi har gjort mycket själva med relativt små medel men tagit hjälp med till exempel elen. Just nu håller vi på med en ny butiksdel som kommer öppna upp i vår. I den kommer min keramik att visas. Känns väldigt spännande att få skapa en ny miljö!

Maria Kaungs by Babes in Boyland

Maria Kaungs by Babes in Boyland

Maria Kaungs by Babes in Boyland

Hur är din verksamhet uppbyggd?
Min butik är öppen under sommar halvåret och är den största delen av verksamheten. Det tar tid att bygga lager och det är det jag gör under övriga året. Jag har några återförsäljare och gör även till caféer och någon restaurang. Utöver det anordnar jag workshops.

Var hittar du inspiration?
Eftersom jag gillar den naturliga/jordnära färgskalan blir det ofta ute i naturen. Men jag gillar även gamla genuina grejer och är en riktigt sakletare. Bra loppisar, gamla uthus och vindar inspirerar tycker jag. Andra ställen som verkligen är inspiration är andra verkstäder och såklart finns inspiration på Instagram.

Maria Kaungs by Babes in Boyland

Maria Kaungs by Babes in Boyland

Hur ser din skapandeprocess ut? Från skiss till produkt.
Jag är en funderare och har oftast mina skisser i huvudet. Ibland skissar jag på papper annars gör jag prototyper direkt i leran. Tycker jag det funkar blir det en produkt ganska snabbt.

Vad har du för tips till dem som är intresserade av att börja med keramik?
Gå en kurs eller workshop. Därefter får man prova sig fram, det finns otroligt mycket information på nätet och är man genuint intresserad av något lär man sig. Sedan får man jobba sig framåt och kanske kan man göra en liten verkstad i källaren eller garaget!

I din butik säljer du inte bara dina egna produkter. Hur tänker du när du väljer ut saker till din butik?
Som jag skrev innan vill jag både skapa en helhet kring keramiken och är en riktigt sakletare. Därför tycker jag det är väldigt roligt att även sälja inredningsdetaljer. Och jag går helt på magkänsla, vad jag tycker är vackert och vad jag själv skulle köpt.

Maria Kaungs by Babes in Boyland

Vad äter du helst?
Åh, lätt en charkbricka med ostar, italienskt skinka och oliver!

Vad dricker du helst?
Hmm svårt. Om jag skulle välja en sak att dricka livet ut, vatten/bubbelvatten. Annars gärna en kall öl eller ett glas rött till charkbrickan.

Vad läser du just nu?
Hinner inte läsa så mycket böcker men lyssnar mycket på ljudböcker i verkstaden. Just nu lyssnar jag på Barnet av Fiona Barton.

Maria Kaungs by Babes in Boyland

Maria Kaungs by Babes in Boyland

Vad gör du helst en ledig dag?
Är med familjen. Reser gärna till värmen!

När är du som mest kreativ?
På våren skulle jag säga generellt, älskar tidig vår, och efter första koppen kaffe!

Maria Kaungs by Babes in Boyland

Maria Kaungs by Babes in Boyland

Vad drömmer du om just nu?
En riktigt fin vår och senare i år kanske en resa långt bort till värmen!

Maria Kaungs by Babes in Boyland

Maria Kaungs by Babes in Boyland

Maria Kaungs by Babes in Boyland

Tre Gotlandstips?
1. Ljugarn, mysig sommarort med bad och många caféer och matställen.
2. Själsöbageri, här kan man dricka kaffe ur mina koppar och äta goda bullar med utsikt över havet.
3. Berså butik i Tofta, ett guldkorn till inredningsälskare.

0

Comments

  • Maren Ingeborg Gråblomst

    Reply

    Å, jeg elsker disse kreative møtene deres! Jeg kunne sikkert lest et slikt møte fra dere hver dag! <3

    0
    January 14, 2018

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.