Image thumbnail

Blog

Kreativt möte: Mari Strenghielm

Innan vi går på lite påskledighet här tänkte vi dela med oss av ett kreativt möte. Extra roligt idag eftersom det är med vår fina bloggsyster Mari. Som vi skrev i ett tidigare blogginlägg så har vi pratat ganska länge om att vi vill hälsa på hemma hos henne, och för någon vecka sen blev det äntligen av. Så roligt! Och ni kanske förstår varför – Mari är både härlig och hänga med och så har hon ju ett helt fantastiskt hem.

At Marie Strenghielm by Babes in Boyland

Kort om Mari Strenhielm
Bor:
 På Dalarö, en ö i Stockholms södra skärgård
Familj: Maken Christian och barnen Dante, 9 år, och dottern Juno, 6 år, samt hunden Valle och katterna Frithjof & Carmencita.
Yrke: Jag är främst inredningsstylist men jobbar även som fotograf, influencer, formgivare och inredare.
Blogg: Jag är en del av the Northern Sisters Collective och bloggar där under mitt namn;

Instagram: @mari_strenghielm

At Marie Strenghielm by Babes in Boyland

At Marie Strenghielm by Babes in Boyland

Berätta lite om ert fantastiska hus. Hur länge har ni bott där och vad var det ni föll för?
Vi föll egentligen för Dalarö, blev alldeles nipprig när jag kom hit första gången. Jag hade kunnat flytta in precis var som helst bara jag fick bo här, så kändes det.
Varför just Dalarö?
Det är en genuin skärgårdsby med bevarad bebyggelse mestadels från slutet av 1800-talet, jag älskar att promenera här och kika på alla vackra hus.

At Marie Strenghielm by Babes in Boyland   At Marie Strenghielm by Babes in Boyland

Hur ser er/din renoveringsresa ut? 

Vi köpte ”grisen i säcken” för snart 13 år sen nu. Helt otroligt faktiskt eftersom jag är en sån som flyttar minst en gång per år och fortfarande tänker att jag gör det. Vi hälsade på vänner som bodde härute och kollade samtidigt vad som var till salu, vårt hus var egentligen redan sålt men om vi ville ge ytterligare bud så fick vi göra det men mäklaren hade inte tid att ge oss någon visning. Så vi köpte det osett. I prospektet stod det att huset var från 1930 men vi fick senare reda på att det var från 1884! Huset hade tidigare varit rektorsvilla till fastigheten mittemot och det såg ut som offentliga lokaler inuti med beige linoleumgolv och laxrosa vävtapeter precis överallt. Men det som var bra var att det inte var sönderrenoverat, huset var friskt, de hade bara bakat in huset med isolering osv så vi började med att bara riva bort lager på lager den första tiden så att huset fick andas igen. Efter det började ett gediget arbete med att ta reda på hur det kan ha sett ut år 1884 och sedan har vi återskapat detta genom att byta golv, foder, lister osv. Vi har satt in eldstäder, nya ytterdörrar, bytt fasad, ritat snickarglädje osv.

At Marie Strenghielm by Babes in Boyland

At Marie Strenghielm by Babes in Boyland

Några nya renoveringsprojekt på gång?
Jag gör ju om mest hela tiden här hemma eftersom det samtidigt är min studio, jag vet inte hur många lager färg och tapet jag har på väggarna här hemma haha. Men nytt badrum måste vi snart ha och om jag hade obegränsat med pengar skulle jag vilja bygga ut köket med en inglasad veranda så att nuvarande kök bara blir arbetskök. Och varje vår drömmer jag om ett stort växthus där jag kan hålla på och fixa, ha bjudningar och även använda till fotograferingar.

At Marie Strenghielm by Babes in Boyland

At Marie Strenghielm by Babes in Boyland

Hur skulle du beskriva din inredningsstil?
Personlig hoppas jag, gillar att köpa med mig inredning då jag är ute och reser. Sen vurmar jag ju för naturliga färger och material. Älskar textilier i olika texturer och plockar gärna med mig saker in från naturen året om. Detta sakletande har jag (tyvärr) även överfört på mina barn, haha, så vi har mycket stenar och kvistar och sånt här hemma.

At Marie Strenghielm by Babes in Boyland

Vad har du för tips för att skapa ett personligt hem?
Det är okej att ha koll på trender men man kan ju inte rimligtvis hoppa på alla dessa. Välj ut det du själv gillar och vad som passar in i just ditt hem. Skapa en röd tråd dvs tänk ut ett färgtema och en stil som du trivs med och håll dig där. Satsa på mycket textilier för hemtrevnad.

At Marie Strenghielm by Babes in Boyland

At Marie Strenghielm by Babes in Boyland

At Marie Strenghielm by Babes in Boyland

Var hämtar du inspiration?
I naturen och då jag reser.

At Marie Strenghielm by Babes in Boyland

At Marie Strenghielm by Babes in Boyland

At Marie Strenghielm by Babes in Boyland

Vad brukar du leta efter på loppis/auktioner?
Å, det vet jag aldrig innan, jag kollar allt! Älskar loppisar. Helt plötsligt så ser man den där lilla udda prylen som man bara inte kan leva utan.

At Marie Strenghielm by Babes in Boyland

At Marie Strenghielm by Babes in Boyland

Vilka är dina bästa fynd?
Hm, svår fråga, jag har många fynd jag älskar och som jag använder dagligen såsom mitt pyttelilla saltkar till udda tallrikar och vi har knappt två likadana glas här hemma, allt är udda! Men fint tycker ju jag då.
Sämsta fynd?
Ett tag så var jag inne på att handla på nätauktioner, där gjorde jag många misstag. Jag är inte så bra på att kolla mått och så innan, jag handlar med hjärtat. Minns särskilt en gång när jag trodde jag hade köpt en söt liten hylla men när jag hämtade den så var den gigantisk och det behövdes släp för att få med den hem. Skitful och ranglig var den också så den hamnade på tippen tillslut. Jag har slutat med det nu.

At Marie Strenghielm by Babes in Boyland

At Marie Strenghielm by Babes in Boyland

När är du som mest kreativ? Vad gör du då?
Å, på morgnarna! När jag lämnat barnen så tar jag en promenad här runt byn och så börjar tankarna spinna. Jag har jobbat som egen i 8 år nu så är bortskämd med att kunna kicka igång projekt när jag känner för det. Som tur är kan jag ju samtidigt tjäna mitt uppehälle på att vara just kreativ.

At Marie Strenghielm by Babes in Boyland

Vad äter du helst?
Det mesta! Föredrar förrätt och efterrätt framför varmrätt.

Vad dricker du helst?
Det beror på tillfälle och sällskap men att ta en god öl på en solig uteservering med en fin vän är något jag ser fram emot just nu.

At Marie Strenghielm by Babes in Boyland

At Marie Strenghielm by Babes in Boyland

Vart reser du helst?
Nästa vecka åker jag tillsammans med min mamma till Kap Verde som ligger utanför Afrikas västkust, det ser jag så himla mycket fram emot. I sommar vill jag åka på bilsemester i Skottland eller hyra hus med vänner i södra Frankrike. Eller båda?

At Marie Strenghielm by Babes in Boyland

At Marie Strenghielm by Babes in Boyland

Vad gör du helst en ledig dag?
Är ganska usel på att vara ledig, då skapar jag mig ett projekt. Det där med att ligga i hängmattan och pilla på naveln har aldrig varit min grej men önskar ibland att jag kunde.

At Marie Strenghielm by Babes in Boyland

At Marie Strenghielm by Babes in Boyland

Vad drömmer du om just nu?
Först att fira påsk med familjen och sedan resan till Kap Verde nästa vecka förstås. Annars som öbo så längtar man ju så klart tills båtsäsongen sätter igång igen, vilket är ganska så snart.

At Marie Strenghielm by Babes in Boyland

At Marie Strenghielm by Babes in Boyland

At Marie Strenghielm by Babes in Boyland

At Marie Strenghielm by Babes in Boyland

Vad har du för projekt på gång?
Jag är på sluttampen med ett bokprojekt, Lillingboken, som jag har jobbat med i ett par år tillsammans med fotograf Lina Östling och Lilling Cottage. Jag är både stylist och formgivare för denna. Ska bli fantastiskt att se den tryckt och klar förhoppningsvis till sommaren. Jag tänkte att jag ska börja måla igen, vilket jag säger varje år. Jag har en massa idéer men inte så mycket tid. Men jag känner att det är nära nu. 🙂

At Marie Strenghielm by Babes in Boyland

At Marie Strenghielm by Babes in Boyland

At Marie Strenghielm by Babes in Boyland

Tre Dalarötips?
Mitt bästa tips är att bara promenera runt och titta på husen om man nu gillar sånt. Lanthandeln är himla mysig på sommaren, där kan man även äta lunch och de har rättigheter. Annars kan man köpa med sig bullar från bageriet och åka ut till någon solvarm klippa och ha picknick.

At Marie Strenghielm by Babes in Boyland

At Marie Strenghielm by Babes in Boyland

At Marie Strenghielm by Babes in Boyland

Vad skulle du vilja tipsa om (helt valfritt)?
Då vill jag tipsa om vårt fina bloggkollektiv, så härligt att vi faktiskt lyckades skapa en vacker och kreativ liten värld utan reklam.

Tusen tack Mari för vi fick komma och hälsa på! <3

0

Comments

 • Tack snälla för att ni kom, stor kram och glad påsk!

  0
  March 29, 2018
 • Lina

  Reply

  Så fin intervju och vilka underbara bilder på ett fantastiskt hus! Jag blev så inspirerad!

  0
  March 29, 2018
 • anna

  Reply

  Otroligt vackra bilder och sa harligt med ett riktigt långt inlagg!!!

  0
  March 29, 2018

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.