Image thumbnail

Blog

Kreativt möte: Drömma-Lotta

Nu har det blivit dags för ett nytt kreativt möte här på bloggen. Den här gången med Lotta Lundberg, eller Drömma-Lotta som många känner igen henne som. När vi har spånat lite på vilka personer vi skulle vilja besöka så har Lotta alltid varit en av dem som kommit upp som förslag. Både för att hon är en inspirerande och härlig person, men också för att hennes hem är fantastiskt! Så vi blev ju förstås väldigt glada när Lotta bjöd hem oss på en kaffe när vi var i Göteborg förra helgen.

Drömma Lotta by Babes in Boyland

Kort om Lotta Lundberg
Bor: Vasastan i Göteborg.
Familj: 6 barn mellan snart 4 och 22 år.
Yrke: Utmanande att hitta en titel, men jag försörjer mig numera mest som skribent, stylist och fotograf.
Blogg: dromma.se
Instagram: @dromma

Drömma Lotta by Babes in Boyland

Drömma Lotta by Babes in Boyland

Drömma Lotta by Babes in Boyland

Drömma Lotta by Babes in Boyland

Berätta lite om din fantastiska våning.
Vi flyttade in här i höstas när jag separerade, ett helt våningsplan på 221 kvm med en säregen karaktär. Det kan tyckas lite galet men jag hade försökt byta till mig den i olika kedjor på en bytessajt av och till under fyra år. När chansen i ett hållbart fyrbyte dök upp var det ingen tvekan. En ruff pärla som skrek efter kärlek och där jag dessutom visste att hyresvärden skulle stå för jobbet med alla ytskikt, lyxigt!

Vårt hus är byggt som en fristående villa 1888 till familjen Hedlund, fyra våningar plus vinden som från början var en konstnärsateljé och hörde till halva vår lägenhet. Man känner faktiskt när man rör sig här hemma att den mörka halvan med paneler som vi kallar för vinterdelen har ett flow uppåt, och sommardelen där i en av hallarna där trappan gick ner till tredje våningen, där blir man liksom mjuk i knäna och vill sjunka ner genom golvet ibland. Flummigt men sant.

På 20-talet renoverades huset och lägenheten blev ett våningsplan. Jag har förstått att många fotografer, författare och konstnärer hängde här och i gamla badrummet som nu är serveringsdel, där finns en takmålning som troligen är en segermålning över kvinnors rösträtt, gjord av fru Böös som bodde i huset. Jag har inte fått det bekräftat helt säkert än men jag älskar tanken på att det hängde en massa starka kvinnor här som drev kampen, hade möten och samtalade om allt mellan himmel och jord. Om jag fick önska en enda omöjlig sak hade det nog varit att få resa tillbaka i tiden och hänga här en period runt den tiden.

Drömma Lotta by Babes in Boyland

Drömma Lotta by Babes in Boyland

Drömma Lotta by Babes in Boyland

Drömma Lotta by Babes in Boyland

Du är ju ganska nyinflyttad men har ändå hunnit fixa en hel del sen du flyttade in. Berätta lite om det och dina renoveringsplaner. Vad har du lärt dig under vägen? Några renoveringstips?
Ja, och i ärlighetens namn är det alltså AP måleri som värden hyrde in, som gjort i princip varenda grej härhemma so far. Jag hade fått till mig att det skulle ta ett bra tag men så fick jag ett samtal en onsdag, -om du vill finns en lucka och firman kan komma på måndag. Jag behöver alla dina beslut om tapeter och färgval på fredag. Då tackar man inte nej liksom. Som tur var hade jag och barnen drömt och spånat lite i huvudet innan men att bo i hyresrätt har sina begränsningar på gott och ont. Lister och tak ska ha en viss vit brytning och glans, det som är rådande standard för tillfället. Värdens tapetpärmar lämnade mkt att önska så jag kontaktade tapetföretag jag gjort jobb för innan, och frågade om jag och barnen helt enkelt kunde få tapeter så att vi kunde göra våningen rättvisa.

Målerifirman var otroligt stolta över sitt arbete och när de sedan sade adjö efter ett par månader kändes det faktiskt lite tomt. De var otroligt omsorgsfulla och grundliga, ibland slet jag mitt hår i smyg över allt damm och att det roliga ”piffet” aldrig fick utrymme under renoveringsperioden men i efterhand är jag tacksam för just deras tålamod. Det är väl den största lärdomen, gör rätt från början, så att du har en bra grund att jobba med om du senare vill förändra ett hem. Sen har jag tex lärt mig hur man tar bort gamla färgrester på beslag och handtag. Vatten! Lägg i blött och pilla sedan bort. Busenkelt. I köket fanns även en del med gammalt kakel som var övermålat. Det tog jag och barnen fram genom en mix av vatten och tapetklister som vi strök på rikligt och sedan plastade in. Det fick stå nåt dygn och sedan skrapade vi lätt fram kaklet och det blev sååå fint.

Drömma Lotta by Babes in Boyland

Vad har ni för planer med lägenheten framöver?
I vår ska jag fixa köket med hjälp av ett fint gäng, så håll utkik. Sen ska fler gamla golv tas fram och tavlorna ska upp! Det ska faktiskt bli ett hemma-galleri här ungefär var tredje månad är tanken. Lite nervöst över hur det ska tas emot, och den där lilla detaljen att bjuda in en massa okända. Men jag saknar den där känslan av att gå på vernissager som är prestigelösa och där man vågar tala med konstnärerna utan att känna, oj, ställde jag rätt fråga nu, -eller ens att få audiens med dem liksom… Tro det eller ej men jag är rätt blyg ibland. Så tänkte jag att om jag har det här hemma, då kanske jag och min dotter dessutom kan ställa ut, folk kan ta med mat, vi kan dricka valfritt och hänga i soffan med nån fotograf vi beundrar och galleristen nere på gatan kan duka, grannar förgylla, ungar och trötta småbarnsföräldrar kan pausa vardag och mixas med investerare och matälskare. Typ så.

Drömma Lotta by Babes in Boyland

Drömma Lotta by Babes in Boyland

Drömma Lotta by Babes in Boyland

Vad har du för tips för att skapa ett personligt hem?
Det är väl en blandning av att lära känna sig själv, vem är jag, vad är mina/våra intressen, vad får ens hjärta att slå snabbare eller kroppen att mjukna? Är du en som alltid dras till blått ska du lyssna på det och skita i om alla andra instagrammar rött för tillfället. Bygg ditt bo hållbart, långsiktigt och mixa stilar och decenium. Investera bara i sådant som får dig att skrika JA inombords oavsett om det är en loppisstol för 50 pix eller dyrare design. Själv gillar jag second hand, det är alltid en quick fix till personligt, chansen att ”alla andra” har just den sänglampan eller tavlan är inte lika stor som med gängaveln från det stora varuhuset. Men blanda. Och att slå knut på sig själv för att vara så himla unik blir ju lika tröttsamt i längden som det likriktade. Tänk inte så mycket. Bara gör, med passion. Så kanske jag vill säga er?

Drömma Lotta by Babes in Boyland

Drömma Lotta by Babes in Boyland

Drömma Lotta by Babes in Boyland

Var hämtar du inspiration?
Filmer, musik och hotell och så filmer igen. Bara så.

Drömma Lotta by Babes in Boyland

Drömma Lotta by Babes in Boyland

Drömma Lotta by Babes in Boyland

Drömma Lotta by Babes in Boyland

Vad brukar du leta efter på loppis/auktioner?
Allt! Öppet sinne funkar bäst, sen kanske jag just nu har bevakning på stora mattor på auktioner, på blocket är det mera möbler och på loppissidan hittar/söker jag oftare dukar, porslin, vackra fat och mindre inredningsprylar.

Drömma Lotta by Babes in Boyland

Drömma Lotta by Babes in Boyland

Drömma Lotta by Babes in Boyland

Drömma Lotta by Babes in Boyland

Vilka är dina bästa fynd?
Mattan i vardagsrummet med stora blommor, den fann jag på Blocket i en annan annons. Den fungerade som biltäcke på en meck på Hisingen och jag tjatade till mig den för en billig peng. Skåpet i mitt sovrum är en annan kärlek som inte går över. Inropat på auktion av en familj i stan och såldes genom budgivning på Blocket. Jag fick lägga mig vid 3000kr men andra fortsatte buda. Kunde dock inte släppa tanken så chansade och skickade bilder på mitt hem och sa att skåpet inte kunde få det bättre än hos oss, och säljaren höll med. Hurra vilken tur vi hade alltså

Drömma Lotta by Babes in Boyland

Drömma Lotta by Babes in Boyland

Drömma Lotta by Babes in Boyland

När är du som mest kreativ? Vad gör du då?
När jag möter generösa varma människor som vågar tala om allt som bränns, och som inte är konflikträdda utan stolta och modiga. Som går sin egen väg. Jag lyssnar väldigt mycket just nu i ett nytt projekt och efter varje möte går jag hem och känner mig helt hög och skriver så pennan glöder. Då är jag som mest kreativ. Annars är det med kameran i handen, när jag släpper allt och bara blir ett med den. När det inte finns krav eller deadlines utan vi bara är. Det är vackert. För att vara kreativ krävs det även att jag är utvilad och ostressad, att jag fått tid i ensamhet både innan och efteråt. Finns de förutsättningarna kan jag jobba maniskt i timmar utan problem.

Drömma Lotta by Babes in Boyland

Drömma Lotta by Babes in Boyland

Drömma Lotta by Babes in Boyland

Drömma Lotta by Babes in Boyland

Vad äter du helst?
Så himla otrendigt att säga men jag äter det jag kommer över, kommer på och det som serveras. Men på senaste tiden har en större lust att laga mat infunnit sig. Gärna grön sådan. Letar du en hemmafru som står vi spisen får du dock leta vidare. Men ge mig en tallrik med röror, ostar, skaldjur, exotiska frukter och små knyten och pajer; då är jag i himmelen, så mycket vet jag…

Drömma Lotta by Babes in Boyland

Drömma Lotta by Babes in Boyland

Drömma Lotta by Babes in Boyland

Vad dricker du helst?
Det beror på tillfället. Iskallt vatten är nog bäst. Näst bäst, riktigt välgjort kaffe eller småskaligt vin.

Vad läser du just nu?
”Ett hem med omtanke” av min vän Ida Magntorn, däri figurerar vårt älskade lånehus på Österlen och det finns många bra tips angående just hållbara personliga hem. Mina egna texter från förra året läser jag också just nu igenom och så dikter utgivna på Ellerströms förlag. De ger ut fantastiska ting och har alltid så vackra omslag, vilket ger helhetsupplevelsen en extra dimension.

Drömma Lotta by Babes in Boyland

Drömma Lotta by Babes in Boyland

Drömma Lotta by Babes in Boyland

Vad gör du helst en ledig dag?
Är ensam.
Njuter.
Hänger med mina barn.
Ger tid till en vän i taget.
Samt går till något av ställena jag tipsar om…

Drömma Lotta by Babes in Boyland

Drömma Lotta by Babes in Boyland

Drömma Lotta by Babes in Boyland

Fem Göteborgtips?
Palmhuset
Bar Centro
Hagabadet
Häng på hotell i stan, till exempel Eggers privata chabre séparéee, Pigalle, eller Norda på Post, för matsalens skull.
Öarna om sommaren

Drömma Lotta by Babes in Boyland

Drömma Lotta by Babes in Boyland

Drömma Lotta by Babes in Boyland

Drömma Lotta by Babes in Boyland

Vad har du för projekt på gång?
Trycka upp mina fotografier hos Sandeng. Styra upp utställning hemma. Avsluta två olika manus och ett konstprojekt om kvinnokroppen och sorg. Fortsätta med nytt konstprojekt om kärlek, hud och normer. På den kommersiella sidan ska jag plåta till en bok i bästa fall och så har jag en ny fantastisk kund där jag ska få både skriva mycket, smaka viner och mat, samt plåta i Italien.

Drömma Lotta by Babes in Boyland

Drömma Lotta by Babes in Boyland

Drömma Lotta by Babes in Boyland

Drömma Lotta by Babes in Boyland

Vad skulle du vilja tipsa om?
Påminna dig själv varje vecka om att du bara har ett liv som du vet om. Fundera lite på hur du vill leva det. Tänk lite på döden ärligt talat. Förlåtelse. Kärleken. Spendera tid i ensamhet. Prova att medvetet lägga tid på att DRÖMMA.

Drömma Lotta by Babes in Boyland

Drömma Lotta by Babes in Boyland

Tusen tack Lotta för att vi fick hälsa på. Ses snart! <3

0

Comments

 • Lotta Lundberg

  Reply

  Men kära nån så glad jag blev, vilka bilder! Tack snälla, kom snart tillbaka <3
  Kram,
  Lotta

  0
  February 5, 2018
 • Maren Ingeborg Gråblomst villabetula.com

  Reply

  Dette tok kaka, haha, så uendelig vakkert, det fikk meg til å drømme og miste helt følelsen av tid og sted. Jeg er så glad for disse kreative møtene, jeg er så glad for å ha truffet dere, og jeg er så takknemlig for at jeg har hengt med Lotta både på Workshop og med etterfølgende fika før jeg måtte fly hjem til Norge. Når jeg lesere dette så kom hele den varme, myke og omfavnende følelsen fra desember tilbake, takk <3

  0
  February 5, 2018
 • hampton sc

  Reply

  Ummm, so spectacular and inspiring … the house, the woman, your photographs …
  Thanks for sharing

  0
  February 9, 2018

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.