Image thumbnail

Blog

Kreativa möten: Sunday Stockholm

För någon månad sen besökte vi ett soligt Stockholm och passade då på att träffa Linda och Frida som precis i dagarna har lanserat Sunday Stockholm, ett nytt livsstilskoncept med både kläder och accessoarer som utgår ifrån hemmet. Vi sågs hemma hos Frida där Sundays kontor just nu håller till och fick klämma på fantastiskt fina provplagg, klappa på dvärgtaxen Heidi och så fikade vi så klart.Sunday Stockholm by Babes in Boyland

Kort om Frida Johannesson och Linda Kåhed, skaparna bakom Sunday

Yrke: Frida jobbar som produktutvecklare på Peak Performance och Linda jobbar som produkt- och tygutvecklare på Tiger of Sweden. På Sunday jobbar de båda som produktutvecklare och inköpare.
Bor: Linda bor med sin sambo Per (även fotograf för Sunday) strax söder om söder i Stockholm. Frida bor i Stockholms innerstad i en lägenhet som delas med sin sambo Erik (även Art Director på Sunday) och deras dvärgtax Heidi. Deras lägenhet är även kontor för Sunday.
Hemsida: www.sundaystockholm.com
Instagram: @sundaystockholm

Sunday Stockholm by Babes in Boyland Sunday Stockholm by Babes in Boyland Sunday Stockholm by Babes in Boyland

Berätta lite kort om er själva.
Frida: Vi träffades under skoltiden på Textilhögskolan i Borås och har sedan dess tagit följe. Redan i Borås drev vi en liten designbutik vid sidan av studierna. När vi båda fick jobb i Stockholm efter skolan så sålde vi butiken och flyttade upp, nu är det drygt 8 år sedan.
Linda: Vi är ganska olika till sättet men har samma värdegrund och komplettera därför varandra bra. Vi är väldigt sällan oense. Jag skulle nog säga att jag är lite mer strukturerad och metodisk.
Frida: Och jag lever i ett ”organiserat kaos”. Men jag skulle säga att vi båda är kvicka i tanken, använder oss av sunt förnuft och blir oftast helt galet passionerade i projekt. Det har nog alltid legat en liten entreprenörsdjävul i oss. Att göra affärer är kul!
Linda: Under alla år som vi jobbat som inköpare har vi ständigt funderat på vilken typ av verksamhet vi själva skulle vilja driva. Det är konstigt, men det är som någon slags klocka som tickar i en… och tillslut föll alla bitar på plats.

Sunday Stockholm by Babes in Boyland

Berätta om Sunday. Hur kom ni på idén?
Linda: Grundidén till Sunday spånade vi fram för 4 år sedan. Frida hade varit på en jobbresa i Shanghai och sytt upp hemmakläder i jersey-siden. Det här var kläder som man kunde ha både i soffan och på middagen, kläder som hon fortfarande använder varje dag. Det var iallafall då det slog oss att detta är en slags vardagslyx som få människor unnar sig, men när man väl gör det så är det så självklart! Varför ha hela garderoben full med modekläder som bärs vid få tillfällen och sitta i soffan varje kväll med ett par gamla mjukisbyxor?
Frida: Sen fick grundidén vila i ungefär 3 år. Efterhand tröttnade jag på fast-fashion och sa upp mig från mitt jobb som inköpare. Att jobba med snabba trender som livnär sig på att vi ska konsumera mer, och slänga mer känns så nonchalant och sorgligt. Värdet i det vi köper, det som faktiskt någon har tillverkat, urlakas i fast-fashion begreppet. Riktigt bra kläder och design ska ju vara ens vänner för livet!
Linda: Vi kände båda att Sunday skulle vara ett hållbart koncept. Där vill framhäva hållbar design. Produkter och kläder som är designade för att bestå. Som inte dör ut efter att senaste trenden svalnat. Det var där, för ungefär 1 år sedan som vi tog upp tanken kring ett vår ide igen och skissade in heminredning i vårt sortimentet. Vi ville lyfta fram hantverket som en viktig del i våra produkter. Vi valde att främst att koncentrera våra inköp till handgjord keramik, där man till och med kan se tum-avtrycken.

Sunday Stockholm by Babes in BoylandSunday Stockholm by Babes in BoylandSunday Stockholm by Babes in Boyland

Vad är unikt för Sunday?
Frida: Sunday är ett livsstilskonceptet som innehåller både kläder och accessoarer som utgår ifrån hemmet. Vi har själva letat efter enkla och sofistikerade hemmakläder, utan att hitta vad vi sökt efter. Det finns ett utbud av så kallade loungewear men då mer åt det sportiga eller pyjamas-aktiga hållet. Vilket inte riktigt stämmer överens med vår vanliga stil.
Linda: När vi pratade med våra vänner insåg vi att det inte fanns några stilrena mjukiskläder, men att vi alla kände att det fanns ett starkt behov. Ett perfekt plagg för resan eller en avslappnad middag hemma.

Hur tänker ni kring inköp av produkter? Hur ser urvalet ut?
Linda: Alla produkter ska tillföra den där extra vardagslyxen till ditt hem. Vi tycker det är viktigt att det finns en passion i det som tillverkaren gör. Vi har valt att jobba med passionerade hantverkare, konstnärer, fabriker och sömmerskor.
Frida: Vi har även valt att  fokusera på produkter som inte går att köpa i Sverige. Eftersom vi bara jobbar med onlineförsäljning har vi tänkt mycket på hur våra produkter tar för sig på bild. Men framför allt har vi köpt in produkter som vi båda känner ett starkt ha-begär för. För oss är det viktig att alla produkter är gjorda med hög kvalitet, med tanke på att vi vill att produkterna ska leva länge. Vi älskar att produkterna är gedigna i både form och materialval.

Sunday Stockholm by Babes in Boyland

Berätta lite mer om den kollektion ni tagit fram? Hur har arbetsprocessen sett ut?
Frida: Vår grundtanke var att det inte skulle vara säsongsbundna produkter. Därför har vi valt att arbeta med modeller, material och färger som passar året om. Det finns ett starkt  hållbarhetstänk i det. Säsongslösa plagg går aldrig “ur säsong” eller mode och behöver därför inte reas ut eller slängas. Vi utgick helt enkelt ifrån våra fyra favoritplagg, sådana där plagg som sällan hinner hängas tillbaka in i garderoben: den vida byxan, den långa tunikan, den rymliga blusen och den ultimata slänga-på-sig-jackan. De utgör grunden för en perfekt garderob men inga av våra favoritplagg vi ägde var särskilt hemmabekväma!
Linda: Så istället bestämde  vi att använda riktigt bra kvalitetstyger i jersey som ser vävda ut men som är mjuka och superbekväma. Vi valde att arbeta med typiska snitt och detaljer som man hittar på vävda plagg för att skapa välskräddade hemmakläder. Vår plaggleverantör tyckte vi var knäppa som ville sammanföra den vävda sömnadstekniken med de elastiska jersey-tygerna. Det var lite av en utmaning men tillslut fick vi fram den rätta looken!

Sunday Stockholm by Babes in BoylandSunday Stockholm by Babes in Boylandhttps://youtu.be/UJujjJpz74o

Berätta om er inredningsstil.
Frida: Får man säga eklektisk? Vi blandar gärna stilar och olika tidsepokrar och det betyder mycket att varje sak har ett eget värde i form av ett minne eller att man helt enkelt blir glad av den. Vi har nästan bara ärvd heminredning eller så är det inköpt på någon resa eller varit en present. Jag inspireras även av dansk design. Jag älskar naturmaterial i neutrala toner som trä, linne, sten och ull. All vår konst är personliga gåvor från konstnärsvänner eller av min sambo Erik.
Linda: Jag är just nu inne på 90-talet med mycket krom, glas och primärfärger. Väggarna kläs mestadels av fotografier, både köpta och egna. 

Sunday Stockholm by Babes in Boyland Sunday Stockholm by Babes in Boyland Babes_in_Boyland-Sunday_stockholm-14

Berätta om er klädstil.
Frida: Jag försöker gå efter mottot: att det är jag som ska bära kläderna och inte kläderna som ska bära mig. För oss innebär mode många gånger att göra något vackert av det enkla. Vi klär oss nog ganska lika. Oftast blir det enfärgat och vi försöker alltid ha en bra balans mellan mode och tidlöshet.
Linda: Kanske har vi bara blivit gamla men vi skulle inte ha på oss något som inte är bekvämt.

Stilförebilder?
Linda: Vi inspireras mycket av starka kvinnliga personligheter i vår omgivning som förmedlar en känsla av självsäkerhet, kreativitet, intelligens och obryddhet. Helt enkelt motsatsen till ängslighet!

Var hämtar ni inspiration?
Frida: Jag har insett att det är viktigt att hitta livspauser. I vardagens flöde av Instagram och Pinterest rullar allt på i ett för högt tempo. Vi hämtar hellre inspiration från fysiska platser och samtal där man kan känna in en atmosfär. Vi hittar oftast inspiration när vi är ute och reser. Då man naturligt har mer tid för reflektion och kan ta in alla nya intryck.

Sunday Stockholm by Babes in Boyland Sunday Stockholm by Babes in Boyland Sunday Stockholm by Babes in Boyland

Vart reser ni helst?
Frida: Jag och Erik reser minst en gång om året till Köpenhamn. Jag älskar alla härliga konceptbutiker och den sköna, lite tillbakalutande livsstilen. Och Erik som skejtar mycket hänger gärna på alla bra skejtspots runt om i staden. Jag och Erik är egentligen inga soldyrkande människor utan trivs som bäst på Öland med runt 22 grader och lite blåst.
Linda: På senare år har jag upptäckt ett stort i intresse skidåkning och åker gärna till snön med min sambo Per. Det är verkligen skönt att vara utomhus hela dagar när man mestadels sitter bakom en dator! Och somrarna spenderar vi helst i familjens sommarhus i skärgården på östkusten. Sunday Stockholm by Babes in Boyland

Vad äter ni helst?
Frida: Vardagskvällar äter vi snabbt och enkelt hemlagat framför Netflix. Men ett par kvällar i veckan äter vi på restauranger som erbjuder ny och bra vegetariskt mat. Det är roligt att se att så många Stockholmskrogar serverar vegetarisk mat idag! Ett bra tips är Lao Wai som ligger på vår gata, där de endast serverar vegansk kinamat. Så överraskande supergott! Lao Wai fick min sambo Erik att bli vegetarian.
Linda: Jag har verkligen börjat gilla att laga mat. När jag var yngre var jag inte alls intresserad. Men nu har jag insett att det är ett supermysigt sätt att umgås. Lagar helst mexikansk och asiatisk mat. Min favoritrestaurang är Surfers och deras vegetariska utbud. Alla rätter är inspirerade av Sichuan, en provins i sydöstra Kina som är känd för sina superstarka Sichuanpeppar! 

 Sunday Stockholm by Babes in Boyland Sunday Stockholm by Babes in Boyland

Vad gör ni en ledig dag?
Frida: Jag brukar prioritera en lång sovmorgon och flera koppar kaffe under frukosten. Jag har alltid en plan på att städa upp i mitt kaos, men det slutar oftast med att något nytt projekt som resulterar i mer stök och bök hemma. Så en långpromenad i Hagaparken med min hund Heidi, där hon kan springa fritt, är en ganska behövlig och meditativ stund.
Linda: Jag gillar att läsa. Men tyvärr är jag lite rastlös av mig och börjar läsa nya böcker innan jag hunnit avsluta den första. Håller just nu på med att läsa klart 3 olika böcker – Bad Feminist av Roxanne Gay, Förtvivlade Människor av Paula Fox och Nomen Nescio av Nils Fredrik Kullenberg. Jag har lovat mig själv att inte börja på en ny förens jag läst klart alla.

Favoritsidor på nätet eller Instagramkonton ni vill tipsa om?
@simplicitycity – Instagramkontot simplicitycity levererar en uppsjö av inspirerande mode och inredningsfotografier från olika tidsepokrar. De gör det enkelt för oss att titta tillbaka på hur mycket fint som gjorts!

@ektaektaekta – Daniel Götesson, alias Ekta är en extremt duktig konstnär och vän till oss. Hans verk figurerar även ihop med Sunday och kommer fortsätta göra det längre fram.

@marigiudicelli – En av New Yorks hippaste modeller Mari Giudicelli har en skön stil och designar även skor under eget namn.

@therow – The Row är ett designmärke som alltid levererar kläder med perfekt enkelhet. Sånt vi älskar! På deras Instagramkonto blandar de inspirerande konst och design, självklart med samma goda smak.

@wemakeitlast – Make it last är ett digital magasin som endast inriktar sig mot hållbart mode. Ett grymt initiativ!

@c_l_o – Lauren Faye samlar inspirerande bilder från den nutida modescenen.

Sunday Stockholm by Babes in BoylandSunday Stockholm by Babes in Boyland Sunday Stockholm by Babes in Boyland

När är ni som mest kreativa?
Linda: Jag tycker att det krävs rätt typ av sinnesstämning. Ibland kan gränsen till tristess faktiskt var den bästa källan till kreativitet. När jag känner att jag inte behöver prestera för någon annan så är jag nog mest kreativ. Man vågar mer. Därför känns det lättare för mig att vara kreativa i mina egna projekt än i mitt vardagliga jobb. Med Sunday kan vi tänka hur fritt som helst. Vi bestämmer alla ramar själva och det är väldigt befriande.

Era 5 bästa Stockholmstips

1. Roslagsgatan, Vasastan
Besök nån av gatans härliga restauranger. På sommaren är uteserveringarna väldigt populära men ge inte upp, det är lika trevligt att ta sitt rödvinsglas på trottoarkanten i väntan på bord.

2. Galleri Steinsland Berliner, Bondegatan 70
Ett litet galleri på Södermalm som drivs av ett gäng dedikerade konstintresserade människor. Vi försöker alltid gå på deras vernissage vilket är en perfekt blandning av samtida konst, vänner och billig öl.

3. Zita Biograf, Birger Jarlsgatan 37
På Östermalm ligger denna lilla biograf som visar lite udda filmer som inte finns på SF´s stora biografer. Ett besök i den lilla restaurangen Babs efter filmen ger det där lilla extra för en biokväll.

4. Rodebjer, Smålandsgatan 12
Rodebjers nyöppnade flaggskeppsbutik på Norrmalmstorg är en av Stockholms härligaste butiker. Fina material i butiksinredningen, färger, föremål och växter får en att helt enkelt vilja flytta in.

5. Cantina Real, Lindvallsgatan 11
Vi hade inte förstått charmen med Hornstull tills vi upptäckte den här lilla mexikanska pärlan. Det har blivit många sena sommarkvällar med vänner, tacos och Margaritas här! Självklart får vi ha med taxen Heidi inomhus också.

Sunday Stockholm by Babes in Boyland Sunday Stockholm by Babes in Boyland Sunday Stockholm by Babes in Boyland

Vart ser ni er själva om fem år?
Frida: Jag ser att Sunday har vuxit i sina stora kläder. Vi är nog fortfarande ett litet företag men kanske med ett par anställda? Vi har en studio som också fungerar som showroom och butik. Vi har redan nu spanat in den perfekta lokalen, en nagelsalongslokal som ligger i botten på mitt hus, haha!

Tack snälla Linda och Frida för att vi fick hälsa på!

0

Comments

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.