Image thumbnail

Blog

Kreativa möten: Lisa Wikander

För några dagar sen var vi i Stockholm och passade då på att träffa Lisa, skaparen bakom klädmärket MES DAMES. Vi träffade Lisa första gången i höstas och kände redan då att det här var en person som vi ville lära känna bättre. Så vi blev så klart jätteglada när vi fick en inbjudan till Lisas studio i Birkastan, och passade samtidigt på att göra ett kreativa möten med henne. Hoppas ni gillar!
Lisa Wikander, MES DAMES by Babes in BoylandKort om Lisa Wikander, skaparen bakom MES DAMES:
Bor: Nacka
Familj: Gustav, Martha och hunden Charlie
Studio: Tomtebogatan 30
Hemsida: www.mesdames.se
Instagram: @mesdamesLisa Wikander, MES DAMES by Babes in BoylandLisa Wikander, MES DAMES by Babes in BoylandBerätta lite kort om dig själv.
Jag kommer från en familj där det pratades mycket om företagande och mina föräldrar jobbade inom kläd- och textilbranschen, så att jag siktade på att bli modedesigner låg ganska nära till hands. En del av min uppväxt bodde jag i Borås vilket såklart förstärkte kopplingen till mode, och ett par år efter gymnasiet gick jag en ettårig utbildning inom konfektion i Borås. Därefter flyttade jag till Paris för att plugga mode, som sedan ledde till att jag fick jobb på Nina Ricci efter examen. Lisa Wikander, MES DAMES by Babes in BoylandLisa Wikander, MES DAMES by Babes in BoylandBerätta om MES DAMES. Hur kom det sig att du startade märket?
När jag slutade på NR så visste jag inte riktigt om jag ville stanna i Paris eller flytta vidare. Så jag åkte till Shanghai för att hälsa på min far. Väl på plats där så passade jag på att sy upp en lite kollektion jag ritat, hos en skräddare. Jag tog med den hem till Paris och visade den för en multi brand butik som gillade vad de såg och kollektionen fick hänga kvar. Jag tänkte att det var ett roligt projekt på vägen men när butiken ringde efter tid och ville beställa mer, bestämde jag mig för att testa att driva MES DAMES på riktigt. Jag har gjort företagsresan baklänges, först hade jag produkter i butik sedan fick jag bygga upp verksamheten vilket såklart haft både för och nackdelar. När jag kom på namnet MES DAMES föll mycket på plats. MES DAMES betyder mina damer på franska och syftar på de kvinnor jag ständigt upptäcker som fått oförtjänt lite utrymme i historien. Dessa kvinnor får agera musa till mina kollektioner. Det finns så otroligt många spännande stories som måste berättas på nytt och lyftas fram i ljuset.

Hur funkar det att driva eget företag? Vilka är för- och nackdelarna?
Modebranschen är en speciell bransch och det är väl det höga tempot som jag ser som en utmaning både arbetsmässigt och miljömässigt. Det som är svårt är att hitta riktigt bra och hållbar produktion. Jag månar om hantverket och vill kunna erbjuda genombra produkter som håller länge.Lisa Wikander, MES DAMES by Babes in BoylandBerätta lite om din skapandeprocess. Hur går det till när du tar fram en kollektion?
Jag är en samlare av rang och börjar ofta designprocessen med att göra mood boards med tyger och färger och objekt jag samlat på mig. Sen försöker jag kombinera det med inspirationen från säsongens musa och skapa en bra helhet. Jag vill att varje ny kollektion ska vara en länk från den förra så du som kund kan kombinera det du köpte förra säsongen med något från den aktuella kollektionen och bygga en hållbar garderob.

Hur tänker du kring hållbarhet och mode?
Åh det är något som är otroligt närvarande i allt jag gör med MES DAMES. Jag vill att mina kläder ska göra stor påverkan på den person som bär dem men så lite avtryck som möjligt på miljön. Det är ett konstant arbete att hela tiden förbättra tillverkning och material och inte bara se till slutprodukten utan att varje steg för att ta fram ett plagg görs på bästa möjliga sätt.Lisa Wikander, MES DAMES by Babes in BoylandVart hittar du inspiration?
Överallt såklart medvetet och omedvetet, men inget slår att upptäcka någon ny Musa och läsa in sig på hennes liv och äventyr.

Berätta lite om din klädstil.
Jag brukar snöa in på vissa plagg och kan använda 1-2 plagg ganska osunt mycket för att sedan hitta och återupptäcka något annat i min garderob som jag går over till en period J Sedan har jag ju privilegiet att vara testpilot för de plagg jag skapar.

Stilförebilder/personer som inspirerar dig?
Jag älskar att se välklädda personer som man ser har lagt ner tid på att ta hand om sina plagg och givit dem kärlek. Då kan nästan vad som helst vara snyggt.Lisa Wikander, MES DAMES by Babes in BoylandNär är du som mest kreativ?
På förmiddagarna.Lisa Wikander, MES DAMES by Babes in BoylandBerätta lite om ert hus och er renoveringsresa (som fortfarande pågår…).
Vi bodde litet i stan och behövde flytta till större när vår dotter Martha kom. Efter x antal förlorade budgivningar så bestämde jag mig för att kolla igenom i princip hela Hemnets utbud i Stockholm och kom efter mycket scrollande över en annons för en tomt. Jag och Gustav förälskade oss direkt i huset som stod på tomten, ett hus från 1934, trots att det var i stort behov av renovering. Det har så speciell karaktär och liknar ett hus i alperna med liggande tjärad panel och utskjutande övervåning. Tomten är stor, ca 2000 kvm och är en vildvuxen dröm med gamla äppelträd och bärbuskar.

Berätta om din (er) inredningsstil.
Vi får ofta idéer om hur vi vill ha det och inte sällan är det saker som inte finns att köpa så vi bygger mycket själva. Allt från soffor till lampor. Vi gillar färg och försöker hitta en harmoni i materialval och kulör. Det är viktigt att det känns hemtrevligt tycker jag, det får inte vara för avskalat!Lisa Wikander, MES DAMES by Babes in BoylandVart reser du helst?
Jag har varit så osugen på att resa sedan jag fick barn… Men Paris är aldrig fel och i sommar åker vi till Capri, det ska bli underbart!

Vad äter du helst?
Alltmer vegetariskt! Vi var utan kök större delen av förra året under renoveringen så nu när det är på plats så är det en sådan befrielse att gå loss med komplicerade recept och bra råvaror.

Vad gör du helst en ledig dag?
Gör upp storslagna planer för trädgården.

Vad läser du?
Mest barnböcker för Martha.

Vad lyssnar du på?
En sönderlyssnad playlist på Spotify med bland annat Freddie Wadling, Jane Birkin och José Gonzales.Lisa Wikander, MES DAMES by Babes in BoylandTre Instagramkonton du vill tipsa om?
@intentjournal
@alessandrataccia
@double3xposure

Tre Stockholmstips.
Rosendal
Millesgården
Mäster AndersLisa Wikander, MES DAMES by Babes in BoylandSlutligen…vem eller vilka skulle du vilja att vi gjorde ett sånt här möte med?
Mina kontorskollegor Blix/Hammarbäck som har spännande saker på g.

Tack snälla Lisa för att vi fick hälsa på!

0

Comments

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.