Image thumbnail

Blog

Kreativa möten: Gamla stans kreativa

Nu är det väl på tiden att vi postar ett nytt kreativa möten. För någon månad sen besökte vi nämligen Linnéa och Pauline i deras ateljé – Gamla Stans Kreativa som ligger i Köping. Förutom att de båda har sin arbetsplats och showroom i ateljén finns även en liten butik där de säljer sin egen design och olika ekologiska och rättvisemärkta produkter. För er som följt oss ett tag så känner ni säkert igen Linnéa som vi varit och hälsat på några gånger. Vi kommer vi även göra ett litet samarbete med Linnéa i höst, vilket vi ser fram emot väldigt mycket. Men mer om det längre fram.

Kort om Pauline Andersson
Bor: i en radhuslänga i centrala Köping med sambo och två döttrar på 6 och 2,5 år.
Gör: driver företaget Kids we love med fokus på personliga kläder med ett tydligt ekotänk. Alla tyger är gots certifierad bomull i fin kvalité.
Webshop: kidswelove.se
Instagram: @kidswelove och @gamlastanskreativa

Kort om Linnéa Holst
Bor: på landet utanför Köping
Familj: min man Pelle och Juno snart 3 år
Företag: driver smyckesmärket Anna Linnea samt den lilla butiken Gamla stans kreativa i Köping.
Hemsida: www.annalinnea.se
Instagram: @annalinnea.se och @gamlastanskreativa

Babes_in_Boyland-gamla_stans_kreativa-1

Babes_in_Boyland-gamla_stans_kreativa-2Vilken härlig lokal och studio ni har! Berätta om Gamla stans kreativa. Hur kommer det sig att ni sitter tillsammans?
Linnéa:
Vi är vänner sedan högstadiet och ända sedan båda blev företagare har vi pratat om att någon gång ha en studio ihop med ett gemensamt showroom. I höstas började vi leta lokal och vi hade turen att få nys om den lokal vi har idag. Den är vind och sne och har inte en rak linje någonstans och vi älskar den!

Berätta om era företag. Hur kommer det sig att ni startade?
Pauline:
Företaget startade jag 2013 men jag började sy redan när min största tjej föddes 2011. Hon var en riktig knubbis så jag hade svårt att hitta kläder som passade, speciellt byxor. På den vägen är det. Sedan började jag ta beställningar och har med tiden hittat min egen nisch på mina produkter. Ja, många leggings har det blivit till min 6-åring och än idag är det favoritplagget på henne. Nu är min vision att få företaget att gå framåt, tidigare har jag mest kört vid sidan av. Men nu vill jag testa och se vart det kan ta mig!

Linnéa: Jag driver smyckesmärket Anna Linnea och butiken Gamla stans kreativa i Köping. Jag är fotograf i grunden och tog min examen 2010 efter 3 års studier på Gotland och på Fotoskolan STHLM. I flera år jobbade jag som frilansfotograf och varvade det med att tillverka smycken med mina egna fotografier som har sålts på bland annat Fotografiska, Nationalmuseum, Liljevalchs och i butiker runt om i Sverige. Idag gör jag egna kollektioner som säljs i min webbshop och i butiker, men tillverkar även personliga smycken till mina kunder som själva väljer foto, text eller namn i berlockerna. Jag har länge haft en dröm att även driva en butik med eko och hållbart tänk, nu kombinerar jag arbetet med mitt smyckesmärke med butiken som sakta byggs upp. Jag har alltid haft ett stort behov av att uttrycka mig och därför blev fotografin en viktig del av mitt liv, som sedan följde med mig även till min smyckestillverkning. I min webbshop finns förutom smycken även leksaker och inredning i hållbara material, eko- och fairtrade produkter och accessoarer.Babes_in_Boyland-gamla_stans_kreativa-3Berätta lite kort om er själva och vad ni gör.
Pauline: Jag är en tjej med många järn i elden, har svårt att sitta still och har alltid något projekt på gång. Älskar mitt jobb som har blivit en del av mitt liv. Annars blir det mest att umgås med familjen.
Linnéa: Jag är mamma, kreatör och företagare och bor på landet där jag och min man renoverar och bor i ett torp från 1800-talet. Vi odlar mycket och försöker leva självförsörjande i så stor utsträckning det går. Drömmen är att någon gång i framtiden kunna leva av vår gård och driva en gårdsbutik och bed & breakfast. Babes_in_Boyland-gamla_stans_kreativa-4

Babes_in_Boyland-gamla_stans_kreativa-5Hur funkar det att driva eget företag?
Pauline: Att driva eget företag är för mig en stor frihet, jag älskar att jobba men har ofta tröttnat på jobb efter ett tag. Att få vara egen och göra detta som gynnar en själv är hur kul som helst, friheten att få bestämma själv gör att man blir supermotiverad att kämpa ännu hårdare. Tips är att prata ihop dig med företagare inom samma bransch, oftast kan vi hjälpa varandra med tips och råd. Och speciellt Instagram har blivit en ny mötesplats för mig där jag träffat på många egna företagare och det är så kul att kunna hjälpa varandra. Ensam är inte stark. Nackdelarna kan vara att det i perioder kan bli väldigt mycket jobb och ansvar. Det är ju endast du själv som ska fixa allt. Det gäller att ha bra disciplin på sig själv och verkligen ha fasta tider och fokusera där och då på det du gör för att sedan kunna känna att du kan ta ledigt och kunna koppla bort jobbet för stunden. Vilket är svårt! Och något jag själv måste jobba på ännu mer.

Linnéa: Jag älskar tanken på att vara egen företagare, men det är inte alltid så lätt. Det är svårt att hitta balansen mellan jobb och fritid, det är en så viktig del om det ska fungera långsiktigt. Jag jobbar fortfarande med att få det att fungera och kunna koppla bort företaget när jag är ledig. Positivt är att man kan lägga upp sina dagar som man vill. Det är verkligen en frihet att vara egen även om det kräver enormt mycket ansvar! Negativt är att det bara hänger på en själv hur resultatet blir. Man får ta alla roller som enmansföretagare, allt från tillverkning, inköp och marknadsföring till städning, kundrelationer och strategi, inte konstigt att hjärnan går på högvarv ibland. Ett tips är att om det finns möjlighet, lämna bort det som tar mycket tid och energi (i mitt fall bokföringen) och spar energin till din kreativitet och det som du tycker är kul och givande istället. Skapa ett nätverk av andra företagare som du kan bolla idéer och tankar med. Istället för konkurrens-tänk kan man uträtta så mycket mer genom att samarbeta, hjälpa och lyfta varandra.Babes_in_Boyland-gamla_stans_kreativa-7Babes_in_Boyland-gamla_stans_kreativa-9Berätta lite om er skapandeprocess. Hur går det till när ni tar fram en kollektion/ny produkt?
Pauline: Min skapandeprocess just nu går mest ut på att hitta nya grundfärger på mina tyger säsongsvis. Jag har ju samma grund i min kollektion med bokstäver så där gäller det mer att byta ut färger och även hitta på någon ny modell inför varje säsong och så vidare.

Linnéa: Det ser lite olika ut, ofta får jag först en känsla av hur jag vill att kollektionen ska kännas, om den ska vara lätt, tung, suggestiv eller något annat. Sen börjar jag skissa mig fram till nya motiv eller modeller. Sen börjar det mer praktiska arbetet.

Hur tänker ni kring hållbarhet?
Pauline: Hållbarhet för mig är viktigt, jag har ett tydligt ekotänk och vill att produkterna ska vara i god kvalité och kunna tvättas gång på gång på gång. Jag jobbar enbart med gots certifierad bomull till exempel. Mina modeller på kläder är i dubbelstorlekar och tänkta att kunna användas genom flera storlekar så även om de kostar lite mer så har man en lång användningstid på plagget.

Linnéa: Det är jätteviktigt för mig, jag jobbar för att hålla en så låg miljöpåverkan som vanligt. Mina smycken ska hålla länge över tiden. Jag jobbar mer och mer med miljövänliga material som svenskt naturgarvat läder. I butiken och webbshoppen satsar jag på hållbar design, naturliga material, fairtrade och ekoprodukter.Babes_in_Boyland-gamla_stans_kreativa-11Vart hittar ni inspiration?
Pauline: Inspiration kan man hitta överallt, mycket av inspirationen på nya modeller till exempel kommer från mina barn. Ett par shorts som sitter sådär skulle va snyggt tänker jag, och så testsyr jag och provar på mina barn. Sedan ger sociala medier mycket inspiration när det kommer till färger och så vidare.

Linnéa: När det gäller smycken inspireras jag av historiska smycken, fotografi, illustrationer och natur. Sen är ju Instagram och Pinterest alltid ett säkert kort om man behöver fylla på med inspiration.Babes_in_Boyland-gamla_stans_kreativa-10

Babes_in_Boyland-gamla_stans_kreativa-12Var reser ni helst?
Pauline: Vi älskar att campa, och speciellt västkusten. Vi är inte så kräsna av oss när de gäller sovplats så vi har tältat i flera år och både vi och barnen älskar det! I år ska vi till Strömstad och en camping som heter Daftö. Ett tips jag kan ge faktiskt. Mysigt och billigt.

Linnéa: Till vänner och familj som är utspridda i Sverige och Norge. Gotland är också en plats som jag återkommer ofta till, bodde där under ett års fotostudier och ön har en speciell plats i mitt hjärta.Babes_in_Boyland-gamla_stans_kreativa-14

Babes_in_Boyland-gamla_stans_kreativa-19Vad äter ni helst?
Pauline: Jag är en riktig “dille” människa. Så mina matvanor går i perioder. Nu har jag haft en period på två veckor där jag i princip ätit sötpotatisstrips varje kväll. Annars älskar vi att lyxa till det med charkuteriprodukter. Och skaldjur!

Linnéa: Just nu fräscha sallader, sötpotatis och härliga smoothies.Babes_in_Boyland-gamla_stans_kreativa-16

Babes_in_Boyland-gamla_stans_kreativa-20

Babes_in_Boyland-gamla_stans_kreativa-23

Babes_in_Boyland-gamla_stans_kreativa-22Vad gör ni en ledig dag?
Pauline: Då håller jag oftast på med något projekt hemma, bygger en hylla. Håller på ute, fixar något nytt lekgrejs till barnen, städar. Som sagt, har svårt att sitta still så de blir inte många kvällar sittandes i soffan.

Linnéa: Då skrotar jag helst runt hemma på gården med min familj, dricker kaffe i solen eller bjuder hem några vänner på fika.Babes_in_Boyland-gamla_stans_kreativa-24

Babes_in_Boyland-gamla_stans_kreativa-26Tre Instagramkonton ni vill tipsa om?
Pauline:
@haus_of_boys – ett helt fantastiskt nyligen hittat barnkonto med en grymt härlig blandning av barnkläder från olika märken. Älskar mixen!
@josefinidadanielsson – fina Josefin har ett härligt konto med en mix av heminredning, barnrum och barnkläder.
@inspirationforpojkar – förtjänar verkligen att hyllas! Hon har skapat de finaste inspirationskontot för barnkläder som alla med barn bör följa.

Linnéa:
@gkstories – har följt dem länge och älskar deras härliga vegetariska recept och välgjorda kokböcker.
@underbaraclaras – det enda blogg/instakontot som hängt kvar sedan jag började läsa bloggar för många år sedan.
@poppyloveyou – älskar hennes känsla i sina fotografier.Babes_in_Boyland-gamla_stans_kreativa-25

Babes_in_Boyland-gamla_stans_kreativa-27

Babes_in_Boyland-gamla_stans_kreativa-28När är ni er som mest kreativa?
Pauline: Mina mest kreativa dagar är när jag får jobba långa dagar. Jag brukar ta någon sån dag varannan vecka. Jobba 9-21 för att sen kanske kunna vara ledig en dag. Och det älskar jag, dom dagarna är jag som mest kreativ när jag inte har någon stress eller tid att passa.

Linnéa: När jag känner att jag är i balans, mår bra och ger mig själv tid och plats att skapa.Babes_in_Boyland-gamla_stans_kreativa-29

Babes_in_Boyland-gamla_stans_kreativa-30

Babes_in_Boyland-gamla_stans_kreativa-32Vad läser ni?
Pauline: Jag är ingen läsare, har nog läst ungefär tre böcker i hela mitt liv skulle jag tro. Det är något jag dock har funderat på att börja med. Men än så länge har det inte blivit av.

Linnéa: Just nu flera böcker om yoga och meditation. Läser gärna böcker som ger mig nya perspektiv och tankesätt.

Vad lyssnar du på?
Pauline: Vad lyssnar jag på… borde svara musik. Men jag får nog säga poddar… det lyssnar jag på varje dag och tycker det är väldigt härligt att höra andra sitta och snacka skit och få sig ett gott skratt då och då.

Linnéa: Just nu mycket poddar. När det gäller musik har jag väldigt blandad musiksmak. Lyssnar på allt i från Mando Diao och Laleh till Jan Johansson och Kraftwerk.Babes_in_Boyland-gamla_stans_kreativa-31

Babes_in_Boyland-gamla_stans_kreativa-34

Babes_in_Boyland-gamla_stans_kreativa-33

Babes_in_Boyland-gamla_stans_kreativa-37

Babes_in_Boyland-gamla_stans_kreativa-38Tre Köpingstips

1. Självklart ett besök till oss på Gamla stans kreativa! Härlig ateljé och butik i historisk mysig miljö längs med Köpingsån.

2. Fika eller luncha på Skeppshandelns Stenugnsbageri som är grannar med oss. Härlig miljö och mat/fika från grunden med mycket ekotänk och lokalodlade råvaror.

3. Köpings museer! Köping må vara en industristad men har många guldkorn, till exempel friluftsmuseum på sommaren. Köpings bilmuseum är ett hett tips också!Babes_in_Boyland-gamla_stans_kreativa-39

Babes_in_Boyland-gamla_stans_kreativa-40

by Babes in Boyland

Vem skulle ni vilja att vi gjorde ett sånt här möte med?
Vår granne Elina på Spa studion, driver en liten spa studio i underbart mysig miljö precis bredvid oss.

Tack snälla Pauline och Linnéa för att vi fick komma och hälsa på.

Spara

0

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.