Image thumbnail

Blog

Fettisdagen

Semlor by Babes in BoylandSemlor by Babes in BoylandSemlor by Babes in Boyland

Idag är det Fettisdagen och det firar vi så klart med att posta lite semlor på bloggen. De här är från min sons 2 års kalas i januari, så det blev en väldigt tidig semmelpremiär i år. Eftersom semlorna skulle passa både barn och vuxna blev det en lite barnslig variant, med hallonsylt och hemmagjort vaniljkräm. Matilda som var en av kalasgästerna kom förbi och fotade.

Om ni vill ha mer semmelinspiration så gjorde Linda, som har den fina bloggen Volang, ett härligt inlägg om semlor för ett tag sen. Det inlägget hittar ni här. Fler recept och inspirerande semmelbilder hittar ni hos TovelisaCall me cupcake och två av våra nya fina bloggkollegor Så fint jag vill och Krickelin.

Semlor med hemmagjord vaniljkräm och hallonsylt

Släta bullar
ca 20 st

50 gram jäst (för söta degar)
175 gram smör
5 dl mjölk
2 dl socker (160g)
2 tsk stött kardemumma
1 tsk salt
ca 1,5 l vetemjöl special (900g)

Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Smula i jästen i en degbunke och tillsätt kardemumma. Häll över mjölk- och smörblandningen och rör runt tills jästen löst sig. Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl, då blir bullarna torra och jäser dåligt. Blanda ner salt och socker och arbeta ihop till en smidig deg. Knåda nu degen i ungefär 15 minuter, helst med matberedare/ degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.Ta upp degen på bakbord och dela i bitar om cirka 80 gram. Rulla till bullar och sätt av på plåt med bakplåtspapper eller smord plåt. Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter. Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka 10 minuter. Låt svalna på galler. När bullarna svalnat helt så skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur bullen något med en gaffel. Fyll bullen med hallonsylt och vaniljkräm. Vispa grädden och klicka ut den på varje semla. Lägg på locket och pudra eventuellt med florsocker.
Receptet kommer här ifrån från början.

Hemmagjord vaniljkräm

2 äggulor
3 dl mjölk
3 msk socker
1 msk potatismjöl
1 vaniljstång

Dela vaniljstången och skrapa i kärnorna i en kastrull. Blanda i de övriga ingredienserna och vispa ihop för hand. Låt blandningen sjuda, samtidigt som du vispar, tills krämen tjocknar. Låt den sedan svalna.

0

Comments

 • malinpersson

  Reply

  Underbara bilder, vattnas i munnen;)

  Välkommen till all the loveliness här på LL!

  Malin

  0
  March 4, 2014

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.