Image thumbnail

Blog

Pernillas växthus

Visst minns ni vårt kreativa möte med Pernilla Jansson som vi publicerade för ett år sen? I sommar har Pernilla och hennes sambo Gustav byggt ett växthus, och i söndags var vi där och hälsade på. Pernilla jobbar som inredare på Ikea, och hon är verkligen en inspiration när det kommer till inredning och att kunna skapa härliga miljöer. Växthuset var så klart inget undantag. Så himla fint alltihopa! Vi passade på att ställa lite frågor när vi var på plats. Hoppas ni gillar!
Greenery by Babes in BoylandGreenery by Babes in BoylandHur gick tankarna innan ni bestämde att ni skulle bygga ett växthus? Vad var anledningen och hur gick själva planeringen till?
Det har varit renovering mer eller mindre från dag ett i huset. Nu var vi sugna på ett litet drömprojekt, något som faktiskt inte “måste” göras och dessutom något vi kunde få jobba med ute tillsammans under sommarkvällarna. Vi har en villa från 1930 med stor tomt runt hela huset, den har vi mycket jobb kvar på. Men nu har vi skapat en oas för hela familjen med växthus, jordgubbslådor och fikahak. Att vi satsade på ett växthus just nu var för att vi kände “vad väntar vi på?” Vi vill ju njuta mest möjligt av vårt lilla drömprojekt, samt som jag tidigare skrev, vi ville göra något utomhus där vi slapp byggdamm under fötterna efter 3 år av renovering.Greenery by Babes in BoylandGreenery by Babes in BoylandHur tänkte ni med själva placeringen av växthuset?
“Där på höjden under vår vackra björk”.. Dit solen når och vi i framtiden kommer nå ut via dubbeldörrar från vardagsrummet. Det kändes självklart.

Vart beställde ni växthuset?
Vi beställde växthuset hos Skånska byggvaror, huset heter Spira mur 13,1 m2. Vilket hus det skulle bli var ett gemensamt beslut, 13m2 passade
perfekt under björken på höjden. Jag valde att det skulle vara svart och Gustav, min sambo, att vi skulle ha mur. Tillsammans satt vi på Pinterest och samlade inspiration på hur vi ville att det skulle se ut utanför växthuset, vilket golv vi skulle lägga i det och så vidare. Gustav googlade sig till mycket information, bland annat om hur man murar för första gången.Greenery by Babes in BoylandGreenery by Babes in BoylandVilka tillval har ni gjort för att sätta er personliga prägel på växthuset?
Det man bygger själv på just det här växthuset är muren, sedan sätter man sin prägel mest genom omgivningen runt/utanför och även i val av växthusets golv till exempel. Vi valde att lägga mycket tid och fokus på golvet, gamla stenar av marktegel lagt i fiskbensmönster.
Greenery by Babes in BoylandGreenery by Babes in BoylandGreenery by Babes in BoylandHur har ni tänkt när ni inrett växthuset?
Storleken kändes bra till det vi ville använda huset till. Vi har valt att inte mura några fasta planteringslådor eller liknande i växthuset för att vi vill att det ska kunna vara föränderligt. Ena året kanske vi testar livet som vindruvsodlare och nästa år vill vi kanske kunna placera ut alla växter för att duka för stor middag med vännerna. Mitt tips är väl att i förväg fundera ut vad du främst vill använda växthuset till. Vi har inrett med en sittdel med runt bord för att det
ska rymmas många och i den andra delen plantering.
Greenery by Babes in BoylandGreenery by Babes in Boyland Greenery by Babes in BoylandGreenery by Babes in Boyland Greenery by Babes in BoylandVilka växtval har ni gjort och vad har ni för odlingsplaner? 
Eftersom växthuset inte blev färdigt förrän nu i höst har vi inte hunnit odla där i år, bara mina olivträd och fikonträd har fått bo där. Och så hade jag en chiliplanta, men den plockade en ivrig 3,5 åring av när jag tittade bort några minuter, haha. Vi kommer att odla ätbara saker, såsom tomater, kanske gurka,
vindruvor. Sådant som barnen gillar, det är roligt att ha det som gemensamt projekt att lära sig plantera lite, dom vill så gärna hjälpa till och har också längtat efter att det ska bli färdigt. Solrosor vill jag ha!Greenery by Babes in Boyland Greenery by Babes in BoylandGreenery by Babes in Boyland Greenery by Babes in BoylandGreenery by Babes in Boyland Greenery by Babes in BoylandVad har du för tips till de som vill bygga ett växthus?
Gräv inte ut för hand haha, det var ett väldigt slit. Att ha ett släp under bygget kan vara praktiskt till att hämta material, grus, stenar. Var noggrann med grunden, det är ett måste. Tänk ut vad du vill använda växthuset till och välj därefter storlek. Vår stora utmaning i renoveringen är och har hela tiden varit att inte ta tid från barnen, dom är små en gång som den gamla sanna klyschan lyder. Vi har rott vårt projekt i hamn genom att hela tiden ha en liten gemensam tidsplan för projektet. På kvällarna, med förbipasserande nyfikna grannar kikandes över staketet har vi grävt, byggt, murat, sått gräs och slutligen möblerat växthuset. När den där möbleringsdagen kom var lyckan total! Växthuset är invigt med en vinkväll tillsammans med vänner och fler ska det bli. Det var helt fantastiskt att kunna sitta vindskyddat så sent med tända ljus utan att frysa. I jul kommer julgranen att belysas i växthuset och då tänker jag bjuda min kära far, som hjälpt oss, på minst en kopp varm glögg. Vi har valt att dra in både el och vatten i växthuset, just för att verkligen kunna utnyttja det maximalt under hela året.

Tusen tack för att vi fick komma och hälsa på! <3

Spara

Spara

0

Comments

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.