Image thumbnail

Blog

En resa genom Dalarna

I samarbete med Visit Dalarna
Förra veckan var en så fin vecka! Det började med att jag satte mig på tåget tidigt på tisdagen och åkte upp mot Dalarna och Leksand för att möta upp Cattis och Visit Dalarna. Det här är andra gången vi gör ett samarbete med dem och det är verkligen en ynnest att få göra den här typen jobb. Så tacksam för det! Dalarna ligger mig varmt om hjärtat, både för att det påminner så mycket om Värmland där jag är i från, men också för dess fantastiska hantverkstradition. Och det var just det vi skulle fokusera på den här resan – hantverket.

Vårt första stopp var Stationsgatan 6 som ligger bara ett stenkast från järnvägsstationen i Leksand. Där finns butiken Crona Craft, Kaffemagasinet, Ylva Skarps ateljé, samtida second handbutiken Secondaire som drivs av Ylva och hennes kollega Derya Akol och keramikern Pär Knutz som driver Faktoritre. Ett perfekt utbud av design, mat och hantverk. Jag passade på att köpa en vacker keramikmugg till en kär vän som fyllt år. Bilden på mig har Cattis tagit i Ylvas ateljé. <3

Efter ett tag var det dags att åka vidare mot Insjön och Sätergläntan. På plats möttes vi av tät dimma och vackra härbren. Sätergläntan är en yrkeshögskola och nordens centrum för lärande inom slöjd och hantverk. Här kan man fördjupa sig inom sömnad, vävning, trä och smide. Sen finns det även kortare kurser inom dessa områden.

Jag tror inte jag nämnt det innan här på bloggen men för flera år sen så gick jag en ettårig vävutbildning på Fristad folkhögskola. Tanken var att jag skulle plugga vidare till textildesigner, men så blev det inte. Men jag drömmer fortfarande om att kunna jobba mer med textil och hantverk. Borde kanske gå en av Sätergläntans alla inspirerande sommarkurser.

På plats fick vi en rundtur i de olika lokalerna. Älskar hur varje sal var så präglat av just det hantverk som utövades där. Speciellt i träsalarna där varje millimeter innehöll någon form av trämaterial. Vi fick även skapa lite tillsammans med en av eleverna på skolan. Vi lärde oss göra tuppor som är en slags tovad ullvariant av garnbollar. Dessa hittar man ofta på olika folkdräkter. Superenkel teknik och något jag kommer testa med barnen någon dag.

Dagen avslutades med en middag på Åkerblads Gästgiveri och Hotell som ligger i vackra Tällberg. Ute hade det börjat snöa och det första vi möttes av var en varm sprakande brasa. Så otroligt mysigt! Middagen var även den otroligt god. Till förrätt åt vi jordärtskockssoppa med syrat äpple, torskrygg till huvudrätt (äter sällan fisk men brukar passa på när jag äter på restaurang) för att sedan avsluta med en crème brûlée.

Morgonen efter vaknade vi upp här på Korstäppans Herrgård. En mysigt hotell som ligger i utkanten av Leksand. Efter en mysig frukost snörade vi på oss skorna och gick ut och kikade. Jag kan tänka mig att det är extra härligt att besöka herrgården på sommaren så man även kan ta del av den mysiga trädgården på baksidan.

Tycker den här kakelugnen var så vacker.

Fina Cattis! Alltid så lugn och jordnära. Så glad att vi har lärt känna varandra!

Sen var det dags att åka vidare mot Vikarbyn och keramikern Mikaela Willers. Men mer om det i nästa inlägg.

6+

Comments

  • Cattis

    Reply

    Så glad över dig med <3

    0
    February 9, 2020

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.