Image thumbnail

Blog

En resa genom Dalarna, del 2

I betalt samarbete med Visit Dalarna.
Jag tänkte att vi skulle kika på fortsättningen av min och Cattis kultur- och hantverksresa genom Dalarna. Första dagen hittar ni här. Efter en mysig och lugn morgon på Korstäppans Herrgård satte vi oss i bilen för att åka mot Vikarbyn och keramikern Mikaela Willers. Hennes gård där hon både har sin keramikstudio och butik ligger otroligt vackert med utsikt över Siljan.

Vi blev verkligen varmt mottagna av Mikaela som bjöd på kaffe och hembakta kokostoppar och visade oss runt i keramikverkstaden. Mikaela berättade att hon startade sin keramiska verksamhet 1997 och öppnade sen sin första butik några år efter på Sankt Paulsgatan i Stockholm. Men för ca nio år sen av en slump hamnade hon i Vikarbyn när den stora gården vid namn Blombergsgården blev till salu.

Efter en stund fick jag och Cattis testa på att dreja med Mikaela. Ett hantverk jag testat flera gånger men aldrig riktigt fastnat för. Men Mikaela visade sig vara en fantastisk lärare och lyckades verkligen väcka en liten drejgnista i mig vilket jag blev så glad för! Så pass mycket att jag faktiskt anmält mig till en kvällskurs nu i vår som jag ser fram emot. Bilden har jag lånat från Cattis.

Innan det var dags att säga hej då och åka vidare mot Mora så blev vi bjudna på lunch i Mikaelas vackra hem. Vi fick en god värmande soppa som Mikaela lagat och levainbrödbröd från ett nyöppnat bageri i Rättvik.

Vi hann även med ett besök i butiken som ligger vägg i vägg med keramikverkstaden. Jag fastnade lite extra för de här organiska tallrikarna. Speciellt de gröna och vita som passade så fint ihop.

Sedan bar det av vidare mot Mora för ett stopp på Hemslöjdsbutiken. Jag kan varmt rekommendera ett besök här om du har vägarna förbi Mora. Så mycket fint att titta på. Här finns delar av Dalarnas hantverkskultur samlat och trevlig och kunnig personal. Vi hann även med en fika på Orsa Kaffestuga som ligger i Cattis gamla hemtrakter. Ett väldigt mysigt fik som ligger som ett perfekt stopp på väg upp mot Fryksås och Fryksås hotell som var vårt slutmål för dagen. Där avslutade vi kvällen med en fantastiskt god middag baserad på säsongens råvaror. Bland annat åt vi varma hjortron till efterrätt vilket är bland det godaste jag vet.

Dagen efter vaknade vi upp med en slående utsikt utanför fönstret över Orsasjön och Siljan. Och helt otroligt mycket snö! Så härligt! Vi åt frukost nere i restaurangen och hann dricka både en och två koppar kaffe innan vi bestämde oss för att gå ut en sväng.

Överallt skottades det av olika stuggäster och boende och ibland mötte man en längdskidåkare som var ute på en morgontur. Jag var även tvungen att pulsa upp i skogen en bit för att uppleva lite vinterklädda granar. Ett perfekt avslut på den här fina resan. Hoppas vi ses snart igen Dalarna!

5+

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.